Tekst objavljen: 29.05.2014 13:31        


Hrvatski biznismen Ivica Todorić, srpski Miodrag Kostić i slovenački Sandi Češko predvode ovogodišnju Forbsovu listu najbogatijih biznismena regiona. Bogatstvo Ivice Todorića procenjuje se na 735 miliona evra, Miodrag Kostić poseduje 520 miliona evra, dok je Sandi Češko na nivou od 460 miliona evra.

Najbogatiji u ex-YU: Todorić, Kostić, Češko...

Na četvrtom mestu je Emil Tedeski, vlasnik Atlatnik grupe, sa 290 miliona evra.

Od desetorice s najvećim prohodima, pored Miškovića, još su dvojica završila u pritvoru: Srđan Knežević i Petar Matijević. Prvi je vlasnik Knez Petrola, koji je nakon NIS-a najveća kompanija u naftnom sektoru regiona. Matijević je novi član kluba Top 10 u Srbiji, pre 20 godina vlasnik mesare, a sada jedan od najvećih zemljoposednika.
Prvo mesto vlasnika Agrokora već se godinama ne odvodi u pitanje, a Kostić je u Srbiji sa liste top biznismena regiona skinuo Miroslava Miškovića, vlasnika Delta Holdinga, čiji se prihodi smanjuju otkad sudstvo ispituje legalnost njegovog poslovanja.

Stanje u slovenačkom realnom sektoru lani se uveliko popravilo, a na listi najbogatijih prvi je i dalje Sandi Češko, vlasnik najveće TV prodavnice u regiji. Drugi su supružnici Albin i Tatjana Doberšek (274 mil. evra), osnivači Engeneering Doberseka, uspešnog zbog inovacija i niza patenata, a treći je Joc Pečečnik (188 mil. evra), vlasnik Elektonček Groupa.

Kralj čelika iz Makedonije Minčo Jordanov čvrsto se drži na prvome mestu liste najbogatijih makedonskih preduzetnika po tržišnoj kapitalizaciji deonica firmi koje poseduje. Približio mu se i Andreja Josifovski, vlasnik AD Makpetrol.

U BiH je među vodećima opet Agrokor, a na listi najbogatijih u regionu je i vlasnik trgovinskog lanca Bingo iz BiH Senad Džambić, sa prihodom od 448,5 miliona konvertibilnih maraka. Na listi je i Tihomir Brajković, građevinar iz Kiseljaka, vlasnik Tibre Pacifik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kostić najbogatiji najbogatiji srbi najbogatiji hrvat najbogatiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana