Tekst objavljen: 28.06.2015 14:18        


Lokacija je veoma bitna stavka, ne samo za kupovinu kuće, već i za vaš mali privatni biznis. Ona vam u mnogome može pomoći da unapredite svoje poslovanje. CBS News skreće pažnju na tri uobičajene greške.

Najčešće greške pri izboru lokacije za privatan biznis

Naročito kada su u pitanju restoran ili butik, lokacija može uticati na vaš uspeh ili neuspeh kada su u pitanju početni biznisi.

Postoje agencije koje se bave isključivo pomaganjem i pronalaženjem najboljeg odredišta za sve vrste poslovanja.

Dosta stvari treba da uzmete u obzir kada je u pitanju destinacija vašeg lokala. Ovaj izbor je pravi izazov za male preduzetnike.

1. Nemate jasnu sliku o tome ko su vaši klijenti
Glavno pitanje koje morate postaviti sebi je – Ko je kupac? Odgovor na ovo pitanje treba da usmeri vaš biznis i da odgovori na pitanje gde da nađete tog kupca. Dakle, na primer ukoliko su vaši kupci deca pozicioniraćete se blizu škola i igrališta. Tako ćete sa svakim novim proizvodom osmišljavati novu lokaciju.

2. Ignorisanje pitanja pristupa lokalu i sličnih problema
Imati ideju o toma kako će vaši kupci pristupati lokalu je od ključnog značaja. Fokusirajte se na parking, signalizaciju i saobraćaj. Proverite i koliko je primetan vaš lokal i da li će klijenti moći lako da ga pronađu, i da li u blizini ima autobuskih stajališta. Vlasnici treba da razmisle o tome da li je ta lokacija u skladu sa slikom koju žele da održe ili naprave. Nikada ne mojte da zaboravite da proverite ko vam je prvi komšija i da li imate konkurente u okolini.

3. Nespremnost na pregovaranje o ugovoru
Recimo da ste našli savršenu lokaciju i da ste spremni da potpišete zakup. Morate biti svesni svojih mogućnosti i granice koju ne možete preći na osnovu svog poslovnog modela. Ne zaboravite da se troškovi ne završavaju samim zakupom i da ćete morati da renovirate, stilizujete i prilagodite prostor svojim potrebama.

Odabir lokacije zahteva temeljno istraživanje. Posavetujte se sa svojom poslovnom zajednicom ili sa drugim vlasnicima ili onima koji su poslovali u tom prostoru pre vas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
greške pokretanje posla privatan biznis biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana