Tekst objavljen: 07.09.2022 12:55        


Najskuplji sir na svetu proizvodi se od magarećeg mleka, a kilogram se prodaje po ceni od hiljadu evra. Sve je počelo u Srbiji, u prirodnom rezervatu Zasavica pored Sremske Mitrovice, gde su nedavno započeli s proizvodnjom ovog neobičnog sira

"Najskuplji sir na svetu dolazi iz Srbije"


Pravljenje sira od magarećeg mleka je dugotrajan i težak proces, i velika tajna koju čuvaju proizvođači, što je verovatno i jedan od razloga zašto u svetu nema sličnih primera. Za kilogram sira potrebno je 25 litara magarećeg mleka što je količina koja se od jedne životinje može dobiti tek za dve godine. U Zasavici se godišnje proizvede otprilike 100 kilograma sira.

O magarcima se brine desetak ljudi, a kažu da životinje nisu zahtevne. Hrane se senom, kukuruzom i vodom. U rezervatu se pomno čuvaju proizvodi, a među njima se osim sira nalaze i sapun od magarećeg mleka, dnevna i noćna krema i liker.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kreme su skuplje od sira, a svi se proizvodi prave se po narudžbini, uglavnom za kupce iz Velike Britanije i arapskog dela sveta. Miropa Kunić, radnica u rezervatu, kaže da ove životinje, koje se muze jednom dnevno, daju mnogo manje mleka nego krave. Recept je, prenosi Al džazira, strogo čuvana tajna, a poznato je samo da se magareće mleko meša s kozjim kako bi sir dobio na mekoći.

Magareće mleko, inače, sadrži samo jedan odsto masnoće, bogato je A, D i E vitaminima, kalcijumom i omega-3 masnim kiselinama, a sadrži i 60 odsto više vitamina C od kravljeg mleka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
magarci zasavica sremska mitrovica Srbija magareći sir najskuplji sir na svetu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana