Tekst objavljen: 11.12.2016 10:00        


Euforija sa smanjenjem kamata na dinarske kredite je završena. Iako su banke za poslednjih godinu dana prepolovile cenu, pre svega najtraženijih gotovinskih zajmova, to, ipak, nije dovoljno, jer je belibor, naša kamatna stopa od koje zavisi cena pozajmica u domaćoj valuti, pala na nivo od 3,36%.

Najveći profit donose najtraženije gotovinske pozajmice

To znači da banke, na primer, keš kredit prodaju papreno po kamati od minimum 10%, ili u proseku 14 do 16% godišnje, s obzirom na cenu osnovne kamate. Razlika od 3,36% koliko iznosi belibor do kamate koja se nudi građanima je marža, i ona se kreće od 8,5% do 12,60%.

Tako se ponovo vraćamo na priču da bankari u Srbiji, a tako im je dozvoljeno, formiraju kamate na kojima izuzetno mnogo zarađuju. Uz tako velike marže mnoge banke obračunavaju i dodatne troškove, kao što je, na primer, godišnje održavanje kredita koje iznosi minimum 1% na ostatak duga.

Tome treba dodati i razne obrade zajmova, provizije i naknade. Nije ni čudo da se onda hvale kako su u prvoj polovini godine ostvarile odličan profit.

- Očigledno da bankari nemaju nameru da smanje svoje apetite i da se ne odriču svojih marži - smatra Mlađen Kovačević, ekonomista.

- Naravno, najveću maržu drže kod najtraženijih gotovinskih kredita, dok su kod stambenih spustili cenu, ali samo u početnoj fazi. Zajmove za kupovinu stanova naplaćuju 4,9,%, odnosno 5,7% efektivno, što znači da im je marža malo manja od belibora, odnosno osnovne kamate. Ko uzme ovaj kredit na 30 godina, naplaćaće se i te kako, jer na ovako dugoročne pozajmice, kamata je visoka i banci će se praktično isplatiti još jedan stan - dodaje.

Bankari se pravdaju da imaju velike troškove, kako operativne, tako i razna izdvajanja za rezervacije, kada odobravaju kredite.

- Za nas je najbolje kada nam dođe klijent koji je prvoklasna kategorija, odnosno uredno je uvek izvršavao sve obaveze prema banci i njemu možemo da damo povoljniji kredit - kažu u jednoj stranoj banci.

- Ali mnogo više ima onih koji su već imali razna kašnjenja i onda moramo da bi im odobrili zajam da rezervišemo određeni novac kao garanciju. To je za nas trošak, koji negde moramo da ugradimo - navode bankari.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dragana 20.12.2016 11:04


    Vi ste u pravu,ali kako na drugi nacin kupiti stan ili zavrsiti nesto drugo?
    Ako to znate,naucite nas da nebismo placali kamatu! Niko od nas nije lud da daje silne pare za kamatu,ali drugo resenje ne postoji,ili...mozda ga vi znate...odajte nam "tajnu''. Ali gotovinu /narocito za kupovinu stana/ nemamo,a ono malo sto smo imali je na izdisaju.
    Generalno,pratim kamaticu dosta dugo i tada niste pisali kao sada,davali ste primenljive savete,a poslednjih godinu ili dve ne dajete savete nego pisete za nekog "sa druge planete".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dinarski kredit banke krediti kamate na kredite

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana