Tekst objavljen: 02.02.2016 11:17        


Svetske cene nafte nastavile su danas da beleže gubitke u trgovanju u Aziji, zbog slabih ekonomskih pokazatelja iz Kine, vodećeg potrošaca energenata, i sve prisutnijeg mišljenja da neće doći do sporazuma o smanjenju proizvodnje "crnog zlata" između zemalja vodećih proizvođača. 

Nastavljen silazni trend cena nafte u Aziji

Nafta je danas u azijskom trgovanju u popodnevnim satima (oko 6,30 časova po srednjoevropskom vremenu) nastavila da pojeftinjuje, pri čemu je američka "laka" nafta WTI za isporuke u martu izgubila na ceni 63 centa, ili 1,99 odsto, i prodavala se za 30,99 dolara za barel.

Sirova nafta "brent" za isporuke u aprilu pala je 64 centa, odnosno 1,87 procenata, na 33,60 dolara, izveštava agencija AFP.

Cene ove sirovine su prošlog meseca počele blago da se oporavljaju na krilima nade da će Rusija i članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) postići sporazum o smanjenju proizvodnje zbog prevelike ponude tog energenta na tržištu.

Međutim, zamajac rasta je splasnuo, budući da su trgovci postali sve skeptičniji u pogledu postizanja takvog dogovora. Vest o tome da je proizvodna aktivnost u Kini u januaru opala najbržim tempom u više od tri godine dodatno je uticala na širenje malodušnog raspoloženja na tržištima.

Rast cena nafte prošlog meseca bio je zasnovan na "klimavim temeljima, odnosno na očekivanju da će se Rusija i OPEK saglasiti da smanje proizvodnju", navodi kompanija Kepital Ekonomiks u tržišnom komentaru.

"Sumnjamo da će biti postignut bilo kakav sporazum, iako je tržište i dalje prezasićeno. U međuvremenu, američke zalihe kako sirove nafte, tako i benzina, nastavile su da rastu u poslednjih mesec dana. Američke zalihe sirove nafte su, štaviše, sada na rekordnom nivou", ukazuju iz Kepital Ekonomiksa.

Nafta je izgubila oko 70 odsto na vrednosti od juna 2014. godine, usled preterane ponude, dok je tražnja opadala pogođena usporavanjem globalne privrede, na čelu sa Kinom, drugom najvećom ekonomijom sveta.

Podaci kineske vlade su pokazali juče da je indeks menadžera nabavke (PMI), koji prati aktivnosti u fabrikama i radionicama, pao na 49,4 poena, što je ispod očekivanja tržišta i najniži nivo od avgusta 2012. godine kada je taj indeks iznosio 49,2 poena, podseća francuska agencija.

PMI indeks iznad 50 poena označava rast, a vrednost ispod tog nivoa ukazuje na pad aktivnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
drastičan pad cene nafte cena nafte na berzi cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana