Tekst objavljen: 05.11.2016 16:00        


Džeparac za decu i davanje mogućnosti njima da taj novac troše, najbolji su način da mališani nauče važne lekcije o vrednosti novca, ali i na koji način da njime raspolažu, a ako su u mogućnosti i da uštede.

Naučite svoje dete kako da štedi

Sa ovim lekcijama nije na odmet započeti što ranije, odnosno kada deca već počnu da razumeju svrhu novca i kada sa njim počnu da kupuju slatkiše ili igračke.

- Najbolje bi bilo da uče iz realnih situacija, u kojima će deca osetiti vrednost novca. Na primer, ukoliko dete ima već oko sedam godina, roditelj mu može odrediti određeni, realni iznos nedeljnog ili mesečnog džeparca, i učiti ga da sa njim raspolaže kao što to odrasli rade sa platama - kaže za “Blic”Nikolina Milosavljević, psiholog i savetnik i trener za roditelje.

Kako objašnjava, detetu bi bilo najbolje pristupiti kroz džeparac i objašnjenje šta se od njega očekuje.

- Međutim, ako je dete manje, na primer oko pet godina, onda bi bilo dobro učiti ga šta može da kupi za 50 dinara, ili koliko košta omiljena čokoladica, tačnije kako izgleda novčanica za koju je moguće kupiti omiljeni sladoled. Takođe, kada su zajedno u prodavnici i kupuje se omiljeni slatkiš, roditelj može dati detetu novac da samostalno plati na kasi - priča ona.

Kako bi decu naučili zašto je važna štednja, roditelji bi mogli da se ponašaju kao neka vrsta banke. Tako bi, ukoliko dete potroši i više od svog džeparca, roditelj u dogovoru sa njim mogao da mu da novac koji mu treba, ali i da mu od sledećeg džeparca oduzme taj iznos, kao što banka oduzima od plate kako bi se pokrio minus.

Šta dete uči kroz štednju

1. Strpljenje i sposobnost da sačeka određenu nagradu,
2. Postavljanju dugoročnih ciljeva i saradnji,
3. Odgovornost,
4. Zahvalnost.


- Na taj način dete shvata da postoji ograničenje u količini novca i da je važno racionalno raspoređivati taj novac kako bi uvek imao kod sebe. Isto tako, dete može da traži pomoć da “oroči” određen iznos novca kod roditelja, i da ga skuplja za kupovinu neke njemu važne stvari - objašnjava Milosavljević.

Razgovore o novcu i štednji trebalo bi, kaže ona, početi onda kada počnu da razumeju svrhu novca. Jedna od metoda za učenje može da bude i da roditelji sa decom skuplja kovanice i stavljaju ih kasicu, pa kada je napune, mogu da ukrupne taj novac i zajedno odu na kolače, sladoled ili ga potroše tako što će zajednički provesti vreme.

Ovakve lekcije, priča Milosavljević, važne su i zbog drugih oblasti, ali i vrednosti koje dete uči i savladava u životu.

- U isto vreme, deca uče i važne životne veštine poput stpljenja i sposobnost da sačekaju određenu nagradu, u slučaju novca da bi kupili nešto što žele morali bi da uštede i ne potroše novac na neke manje važne stvari. Takođe, uče se i postavljanju dugoročnih ciljeva i saradnji, kako bi ostvarili taj svoj cilj da sebi kupe nešto što im je važno. Jedna od životnih lekcija koja se savladava je i odgovornost, ali i zahvalnost kada dobiju određen poklon jer znaju da je to kupljeno nečijim novcem koji je pre toga trebalo zaraditi - navodi ona.

Prokijevi saveti

Važnost štednje ne odnosi se samo na novac, već i na sva dobra kojima raspolažemo. Važno je da ništa od toga dete ne uzima zdravo za gotovo, već da čuva i štedi i vodu, papir, sijalice, ambalažu... U tome mogu da im pomognu i Prokijevi saveti, putem kojih ovaj simpatični lik uči decu da ništa ne bacaju, ako ne moraju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dečija štednja deca novac Nedelja štednje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana