EUR 117,58 USD 106,67 CHF 107,61

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 23.09.19. :: 117.5843 rsd

Tekst objavljen: 26.05.2015 16:42        


Povodom prenetog stava Udruženja banaka Srbije s današnjeg sastanka s Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti, u kojem se izražava bojaznost da bi Narodna banka Srbije mogla da primeni sankcije prema bankama koje ne postupe prema nalogu Poverenika i obustave obradu pojedinih podataka o ličnosti.

NBS: Bez sankcija banaka za neposlušnost Poverenika

Narodna banka Srbije‒ ukazujemo na to da ovakve tvrdnje nisu tačne, niti su zasnovane na informacijama dobijenim od predstavnika Narodne banke Srbije. 

Narodna banka Srbije ističe i da njeni predstavnici nisu pozvani, niti su učestvovali na današnjem sastanku između Poverenika i Udruženja banaka Srbije, pa nije ni bila u prilici da iznese svoj stav kojim bi se sprečilo iznošenje neutemeljenih pretpostavki o navodnom kažnjavanju banaka ako ne postupe po merama Poverenika.

Kao i svojim ranijim saopštenjima za javnost, Narodna banka Srbije ponavlja da poštuje ovlašćenja Poverenika i mere koje preduzima prema bankama u skladu sa Ustavom i zakonima, pa se opravdanje za eventualno nepostupanje pojedinih banaka po merama Poverenika ne može tražiti u nadležnostima Narodne banke Srbije koje proističu iz njenih kontrolnih funkcija.

Pored toga, Narodna banka Srbije još jednom ukazuje i na to da je od suštinske važnosti da se nakon primene mera Poverenika reše svi praktični problemi u vezi s konkretnim pitanjima, a koja se ne odnose na građane već pre svega na pravna lica, kao što su ostvarivanje i dokazivanje uvida u lični dokument zastupnika pravnog lica i vlasnika pravnog lica preko 25% kapitala, kao i lica koja su na osnovu kartona deponovanih potpisa ovlašćena da raspolažu sredstvima na računu kod banaka.

Rešavanjem ovih pitanja značajno bi se predupredili rizici u vezi sa sprečavanjem pranja novca, koji bi mogli proizaći iz transakcija pravnih lica s nedovoljno transparentnom ili teško dokazivom upravljačkom ili vlasničkom strukturom ili isplata i prenosa novca po nalogu lica koja nisu ovlašćena za raspolaganje sredstvima na računu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poslovne banke sankcije poverenik nbs podatci građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana