Tekst objavljen: 22.05.2015 15:43        


Narodna banka Srbije saopštila je danas ne podržava već insistira na zakonitom ponašanju banaka u bilo kojoj oblasti, pa i u obradi podataka o ličnosti i uvek će sarađivati sa drugim nadležnim institucijama i Poverenikom na zaštiti prava i interesa svih građana.

NBS insistira na zakonitom ponašanju banaka

NBS smatra da je pri određivanju rokova za sprovođenje mera prema bankama potrebno uzeti u obzir potrebu da se spreči upravo nezakonito postupanje.

NBS "neće postavljati retoričko pitanje da li Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podržava borbu protiv sprečavanja pranja novca, zato što je sigurno da ne postoji sumnja oko toga, kao što ne postoji ni sumnja da NBS podržava isključivo zakonitu obradu podataka o ličnosti", navedeno je u saopštenju NBS.

Kao i u jučerašnjem saopštenju, NBS ističe da joj je kao organu kome su prvenstveno data ovlašćenja za nadzor nad radom banaka i očuvanjem finansijske stabilnosti, od suštinske važnosti zakonitost poslovanja banaka, te u tom smislu, podržava nesmetan rad Poverenika i sve njegove mere koje su prema bankama izrečene u skladu sa Ustavom i zakonima.

Bilo kakvo drugačije tumačenje stavova NBS predstavljalo bi očiglednu grešku u zaključivanju i neistinito iznošenje informacija u javnosti.

Uspostavljanje i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema zemlje zakonom je utvrđena obaveza i nadležnost NBS, koja je njen prioritetni zadatak.

Ostvarenju tog cilja su podređeni i podzakonski akti koje donosi NBS, a koji se odnose na pribavljanje i čuvanje određene dokumentacije koja treba da omogući adekvatno praćenje i upravljanje rizicima u brojnim aspektima bankarskog poslovanja, kao što su praćenje finansijskog položaja dužnika, praćenje sredstava obazbeđenja, praćenje identiteta klijenata za potrebe upravljanja rizikom od sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Te podzakonske akte Narodna banka je bila dužna da donese na osnovu Zakon o bankama, Zakona o platnom prometu, Zakona o deviznom poslovanju, kako bi se osiguralo efikasno sprovođenje ovih propisa i zakonitost u poslovanju banaka, navedeno je u saopštenju.

Takođe, NBS ne smatra da je loše, neprimereno, necelishodno ili nezakonito da se državne institucije kojima su poverena regulatorna ili izvršna ovlašćenja međusobno konsultuju i razmene stavove u vezi s pitanjima koja su značajna za rad tih institucija, naročito onda kada je reč o tumačenju zakona ili propisa koji su u nadležnosti jedne od tih institucija.

Narodna banka se više puta do sada obraćala Povereniku, kako u vezi sa primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, tako i u vezi s primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ta saradnja je bila uspešna i doprinela unapređenju prava građana u oblastima iz nadležnosti NBS, navedeno je u saopštenju i istaknuto da predstavnici Narodne banke stoje na raspolaganju za pružanje svih potrebnih objašnjenja u vezi sa propisima iz svoje nadležnosti, naročito u vezi s zakonima i propisima kojima se uređuju bankarsko poslovanje i mere usmerene ka sprečavanju pranja novca.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je da jučerašnje saopštenje NBS predstavlja podršku nedozvoljenoj obradi ličnih podataka građana od strane poslovnih banaka i da za efekat može imati samo dezinformisanje javnosti.

Poverenik je naveo da je NBS u saopštenju insinuirala postojanje navodnih propusta u postupku nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je Poverenik sproveo u svim poslovnim bankama u Srbiji. "Ovakvo saopštenje NBS, nezavisno od motiva, objektivno predstavlja podršku nedozvoljenoj obradi ličnih podataka građana od strane poslovnih banaka", naveo je poverenik u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslovne banke zaštita ličnih podataka poverenik nbs građani Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana