Tekst objavljen: 12.12.2015 11:29        


Ukupni bruto problematični krediti (NPL) na kraju septembra smanjeni su u odnosu na kraj juna za 13,4 milijarde dinara i sada iznose 425 milijardi, što je udeo od 22 odsto u ukupnim kreditima, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS). 

NBS: Loši krediti krajem septembra - 425 mild dinara

"Učešće NPL u ukupnim bruto kreditima na kraju septembra iznosilo je 22 odsto, što je za 0,8 procentnih poena manje u odnosu na kraj prethodnog tromesečja", navedeno je u izveštaju NBS "Bankarski sektor u Srbiji - izveštaj za treće tromesečje".

Najveći deo loših kredita, kao što su krediti u docnji većoj od 90 dana, odnosi se na pravna lica, mada je učešće NPL u tom sektoru na kraju septembra u odnosu na kraj juna, smanjeno sa 51 na 49,4 odsto.

Udeo NPL kod nefinansijskih pravnih lica u stečaju je u istom periodu porastao sa 19,8 na 21,2 odsto, dok je i sektor stanovništva povećao udeo NPL sa 17,1 na 17,4 odsto.

NBS konstatuje da je na kraju septembra 2015. 115 odsto ukupnih bruto problematičnih kredita bilo pokriveno obračunatom rezervom za procenjene gubitke, dok je 60,8 odsto pokriveno ispravkama vrednosti kredita u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima.

Prema podacima centralne banke, ukupan nivo neto kredita bankarskog sektora Srbije je na kraju trećeg tromesečja, nominalno je povećan za 16,1 milijardu dinara, odnosno za jedan odsto u odnosu na kraj prethodnog tromesečja i na kraju septembra je iznosio 1.633,9 milijardi.

Povećanje je, kako je navedeno, najizraženije u sektoru privrednih društava, 23,9 milijarde dinara više nego na kraju prethodnog tromesečja, dok je najveće smanjenje zabeleženo u sektoru javnih preduzeća - od 11,2 milijarde.

U kreditnom portfoliju banaka, navodi NBS, dominiraju devizni i devizno indeksirani krediti, čije je učešće u ukupnim neto kreditima 73,6 odsto.

Dugoročni krediti, od kojih su 43,2 odsto krediti preko pet godina, čine 73 odsto ukupnih neto kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti dugoročni krediti problematični krediti nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana