Tekst objavljen: 16.01.2014 13:29        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na 9,5 odsto i konstatovao da je međugodišnja stopa inflacije na kraju 2013. iznosila 2,2 odsto i da se privremeno nalazi ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja da rast potrošačkih cena bude u okviru od 2,5 do 5,5 odsto.

NBS odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na 9,5%

Procena NBS je da će se u narednom periodu inflacija vratiti u predviđene granice, a Izvršni odbor je odlučan da monetarna politika bude usmerena na njenu trajnu stabilizaciju na tom nivou.

"Iako su značajno smanjeni inflatorni pritisci, kao i inflaciona očekivanja, Izvršni odbor je konstatovao da je neophodno voditi opreznu monetarnu politiku imajući u vidu rizike koji proističu iz kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima, pre svega odluku Američkih federalnih rezervi (FED) o postepenom smanjivanju kvantitativnih olakšica", saopštila je centralna banka.

Dodaje se da će "dosledno spovođenje mera fiskalnog prilagođavanja, zajedno sa smanjenim inflatornim pritiscima, doprineti povećanju otpornosti na eksterne rizike, što bi se pozitivno odrazilo na započeti privredni oporavak".

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. februara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referenta kamatna stopa nbs mere Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana