Tekst objavljen: 08.06.2017 10:08        


Narodna banka Srbije donela je novu Odluku o sadržaju, rokovima i načinu dostavljanja izveštaja o procenama vrednosti nepokretnosti koje su predmet hipoteke i kreditima obezbeđenim hipotekom.

NBS omogućila proceniteljima uvid u bazu podataka

Narodna banka Srbije donela je novu Odluku o sadržaju, rokovima i načinu dostavljanja izveštaja o procenama vrednosti nepokretnosti koje su predmet hipoteke i kreditima obezbeđenim hipotekom, piše na sajtu NBS.

Ovom odlukom, piše na sajtu, koja je doneta na osnovu Zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti, utvrđeno je da licencirani procenitelji mogu ostvariti uvid u bazu podataka o procenama vrednosti nepokretnosti koje su predmet hipoteke i kreditima obezbeđenim hipotekom, a koju vodi NBS.

Na taj način, kažu, daje se doprinos smanjenju rizika nastanka novih problematičnih kredita, kao i razvoju tržišta problematičnih kredita koji su obezbeđeni nepokretnostima.

S tim u vezi, navode, Odlukom je propisano da licencirani procenitelji mogu ostvariti uvid u pomenutu bazu elektronskim putem, na osnovu zahteva upućenog Narodnoj banci Srbije.

Pristup licenciranih procenitelja bazi podataka o procenama vrednosti nepokretnosti, navode iz NBS, omogućiće korišcenje podataka o procenama vrednosti nepokretnosti koje su predmet hipoteke kao jednog od izvora informacija za kvalitetniju procenu vrednosti nepokretnosti.

Na taj način, kažu, daje se doprinos smanjenju rizika nastanka novih problematičnih kredita, kao i razvoju tržišta problematičnih kredita koji su obezbeđeni nepokretnostima.

Ostala rešenja sadržana u ranijoj odluci, objašnjavaju oni, a kojom je regulisana baza podataka o procenama vrednosti nepokretnosti, koja se odnose na obavezu banaka da dostavljaju mesečne izveštaje NBS i na pristup banaka bazi su zadržana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
procenitelji baza podataka vrednost nepokretnosti problematični krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana