Tekst objavljen: 17.01.2014 8:10        


Kurs dinara prema evru danas će biti drugi dan uzastopno u stagnaciji, uz još jednu intervenciju centralne banke od 10 miliona evra na deviznom tržištu, tako da će zvanična srednja vrednost iznositi 115,6140 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS opet prodaje evre, kurs gotovo nepromenjen - 115,61

NBS je prodala 10 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, da bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa, a dinar će biti 0,6 odsto slabiji u odnosu na kurs prema evru pre mesec dana, a 2,9 odsto u odnosu na isti dan prošle godine.

NBS je od početka ove godine tri puta intervenisala svojim deviznim rezervama na tržištu, ukupnom prodajom od 90 miliona evra, prenosi Tanjug.

Povodom trodnevnog slabljenja dinara prethodnih dana, NBS je ocenila da pad kursa srpske valute nije pokazatelj većih i trajnijih poremećaja, već predstavlja očekivanu reakciju tržišta na sezonski veću deviznu tražnju domaćih preduzeća.

Na slabljenje dinara uticala je odluka američke centralne banke da počev od januara smanji obim programa kvantitativnih olakšica, a slična kretanja valuta su ovih dana primetna i kod valuta zemalja u regionu koje imaju režim fluktuirajućeg kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kursna lista nbs devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana