Tekst objavljen: 29.08.2019 11:10        


Dinar je od početka godine nominalno ojačao prema evru 0,3 odsto. – U 2019. kupljeno 1,895 milijardi evra

NBS prvi put od januara prodala devize

Pritisci na jačanje dinara se nastavljaju, dok su oni koji mu obaraju vrednost samo izuzetak. Ovo je siže jučerašnjeg oglašavanja Narodne banke Srbije (NBS) kojim saopštava da su u utorak prvi put od januara prodali devize i to u iznosu od trideset miliona evra.

– Tokom poslednjih nekoliko dana, u uslovima sezonski uobičajene smanjene aktivnosti na domaćem deviznom tržištu, pojavili su se određeni pritisci na slabljenje dinara. NBS je blagovremeno reagovala prodajom deviza, dajući jasan signal da relativna stabilnost deviznog tržišta nema alternativu. Reagujući objektivno i nepristrasno, u bilo kom smeru da se pojave prekomerne kratkoročne oscilacije, prvi put od januara ove godine, intervenisali smo na strani prodaje deviza u iznosu od trideset miliona evra. NBS nastavlja da reaguje blagovremeno i proaktivno na domaćem deviznom tržištu, navedeno je.

Ivan Nikolić, sa Ekonomskog instituta u Beogradu, kaže da je motiv za ovo saopštenje, kao i za delovanje centralne banke, to što kada nema mnogo trgovine devizama neko imao veću potrebu za prodajom ili kupovinom, koja je mogla da poremeti trend na tržištu, odnosno pravilnost koja postoji već mesecima, a to je jačanje domaće valute.

– Kako NBS obično kaže to rade da bi sprečili prekomerne dnevne oscilacije, da ne bi jednog dana valuta jačala, a drugog slabila, što psihološki negativno utiče na učesnike na tržištu i šalje pomešane signale – kaže Nikolić.

Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, smatra da je dobro što NBS objavljuje podatke o svojim intervencijama, da ona nije velika i da neće preokrenuti situaciju sa jačanjem dinara, ali da im politika kursa nije najbolja jer brane kurs koji nije „ravnotežan”. Da nije takav vidi se i po tome što već tri godine imamo visok spoljnotrgovinski deficit, kao i deficit tekućeg računa, koji ukazuje da je dinar jak u odnosu na produktivnost i konkurentnost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

– Kratkoročni rezultati takve politike su da su plate i penzije, izraženo u evrima veće, niska je inflacija i jevtiniji uvozni proizvodi, a s druge strane to izvoznicima ne odgovara. Jak dinar destimuliše izvoz, usporava privredni rast i smanjuje zaposlenost. Pretežno se kupuju strani proizvodi, a ne domaći. Da je dobro da domaća valuta jača onda bi Kina jačala vrednost juana, a ne slabila. I ne bi konkurenti napadali one privrede koje slabe vrednost svoje valute kao što SAD napada Kinu, a ranije Japan, Nemačku. Kada nečija valuta jača onda konkurenti ćute, jer im to odgovara – kaže Arsić.

NBS saopštava da pomenutom intervencijom, u ambijentu pojačane neizvesnosti u međunarodnom okruženju usled nerešavanja aktuelnih trgovinskih tenzija, usporavanja globalnog privrednog rasta i ponovne inverzije krive prinosa u SAD, ponovo pružaju jasan signal da pažljivo prate kretanja na domaćem deviznom tržištu i u međunarodnom okruženju, kao i da su spremni da deluju proaktivno i na strani kupovine i na strani prodaje deviza.

– Time smo još jednom jasno pokazali da intervenišemo na deviznom tržištu na obe strane, kako bismo sprečili prekomerne kratkoročne oscilacije kursa dinara prema evru, ne braneći pritom nijedan određeni nivo kursa.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru juče je iznosio 117,8530 dinara za jedan evro, što predstavlja jačanje dinara prema evru 0,1 odsto u odnosu na prethodni dan. Dinar je od početka godine nominalno ojačao prema evru 0,3 odsto, a NBS je u deviznim intervencijama neto kupila 1,735 milijardi evra, kupila je 1.895 milijardi evra i prodala 160 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
monetarna politika Narodna banka Srbije devize

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana