Tekst objavljen: 12.08.2016 14:30        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula iznosile 9.605,7 miliona evra, što ukazuje na njihovo povećanje za 314,5 miliona evra u odnosu na kraj juna. Deviznim rezervama na ovom nivou se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 220 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga. 

NBS: Rast deviznih rezervi u julu

Rast deviznih rezervi Narodne banke Srbije iz juna nastavljen je i u julu, pri čemu se gotovo celo julsko povećanje pripisuje intervencijama Narodne banke Srbije, koja je na deviznom tržištu kupila 355 miliona evra.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 8.009,0 miliona evra i bile su veće za 352,0 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

Povećanje i bruto i neto deviznih rezervi naročito je značajno uzimajući u obzir činjenicu da je ostvareno u ambijentu i dalje prisutnih turbulencija na međunarodnim finansijskim tržištima.

Pored priliva ostvarenog po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom deviza, prilivi su ostvareni i po osnovu privatizacije „Železare Smederevo“ u ukupnom iznosu od 46 miliona evra, a u manjoj meri i po osnovu neto korišćenja međunarodnih kredita (3,4 miliona evra).

Navedeni prilivi su u julu bili značajno veći od realizovanih odliva iz deviznih rezervi, koji su uglavnom nastali po osnovu smanjenja devizne obavezne rezerve (38,9 miliona evra), izmirivanja obaveza na ime stare devizne štednje (26,5 miliona evra) i po drugim osnovama (24,5 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 567,6 miliona evra i bio je za 21,8 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.126,3 miliona evra.

Vrednost dinara je u julu bila nepromenjena u odnosu na evro, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 355 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije rast deviznih rezervi m1 novčana masa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana