Tekst objavljen: 10.09.2015 14:00        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 5,0 odsto, saopštila je centralna banka.  

NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na pet odsto

Razmatrajući aktuelna monetarna i makroekonomska kretanja i projekcije, Izvršni odbor je konstatovao da su inflatorni pritisci i dalje niski, a inflaciona očekivanja usidrena u granicama cilja NBS.

Niskim inflatornim pritiscima doprinose pre svega niske cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, niska inflacija u međunarodnom okruženju, relativna stabilnost deviznog kursa i efekti fiskalne konsolidacije.

Iako se sa avgustovskim povećanjem cene električne energije međugodišnji rast regulisanih cena vratio u pozitivnu zonu, doprinos regulisanih cena inflaciji bi ove godine trebalo da bude manji od uobičajenog, objašnjavaju u NBS.

Uz dosadašnju relaksaciju monetarne politike i postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, inflacija bi se u narednom periodu održavala oko donje granice cilja od 2,5 odsto, uz mogućnost ulaska u te granice krajem ove ili početkom naredne godine. Njeno približavanje cilju od četiri odsto očekuje se od sredine 2016.

Izvršni odbor je ocenio da povećanju otpornosti domaće ekonomije na prisutne rizike iz međunarodnog okruženja posebno doprinose fiskalna konsolidacija, povoljniji izgledi ekonomskog rasta od ranije očekivanih, smanjenje spoljne neravnoteže i očekivana druga pozitivna ocena aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Odlukom o daljoj relaksaciji monetarne politike, ne samo smanjenjem referentne kamatne stope, već i stope obavezne rezerve, a s obzirom na niske inflatorne pritiske, monetarna politika doprinosi započetom ekonomskom oporavku, zaključeno je u NBS.

Izvršni odbor je imao u vidu i da je Evropska centralna banka korigovala naniže projekciju ekonomskog rasta zone evra, kao i da postoji mogućnost da program kvantitativnog popuštanja bude produžen.

U uslovima kada je sve izvesnije da će FED započeti povećanje referentne kamatne stope, program kvantitativnog popuštanja ECB-a povoljno utiče na likvidnost na međunarodnom finansijskom tržištu i umanjuje rizike u pogledu kretanja kapitala prema zemljama u usponu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 15. oktobra 2015. godine, navedeno je u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nbs referentna kamata smanjena referentna kamata nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana