Tekst objavljen: 02.07.2015 14:30        


Stepen dinarizacije finansijskog sistema Srbije je u prvom tromesečju ove godine zabeležio smanjenje, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS: Smanjen stepen dinarizacije finansijskog sistema

Takav trend je, prema navodima centralne banke, dobrim delom rezultat obustavljanja programa subvencionisanih dinarskih kredita u decembru prošle godine, kao i dospeća ranije odobrenih dinarskih kredita po tom osnovu, dok je učešće dinarskog duga u ukupnom javnom dugu ostalo nepromenjeno u odnosu na prethodno tromesečje.

Stepen dinarizacije dinarskih plasmana banaka privredi i stanovništvu na kraju prva tri meseca iznosio je 30,3 odsto, a u odnosu na kraj prethodnog tromesečja, taj pokazatelj je smanjen za 0,9 procentnih poena, piše na sajtu NBS.

Nakon što je u decembru prošle godine obustavljen program subvencionisanog kreditiranja privrede u dinarima, banke su u prvom kvartalu ove godine odobrile znatno manje dinarskih, a nešto više deviznih i valutno indeksiranih kredita u poredenju s prethodnim tromesečjem.

Učešće dinarskih kredita u ukupnim novoodobrenim kreditima privredi i stanovništvu smanjeno je za 12,4 procentnih poena i iznosi 30 odsto.

Banke su u prva tri meseca, stanovništvu odobrile 52,8 milijardi dinara kredita, najviše gotovinskih (48 odsto), dok se manji iznos odnosio na stambene i potrošačke kredite.

Stepen dinarizacije, meren učešćem dinarskih depozita u ukupnim depozitima privrede i stanovništva, na kraju prvog kvartala je iznosio 23 odsto što je za 1,6 procentnih poena manje nego na kraju prošle godine.
Posmatrano po stalnom kursu, stepen dinarizacije je zabeležio umerenije smanjenje za 1,5 procentnih poena i iznosi 23 odsto, navedeno je na sajtu NBS.

Dinarska štednja je, kako je navedeno, u prva tri meseca zabeležila pad i to drugo tromesečje zaredom, dok je devizna štednja povećana. Učešće dinarske štednje u ukupnoj je zato smanjeno u poređenju s poslednjim kvartalom prošle godine za 0,2 procentna poena, na 3,5 odsto.

Javni dug je, kako piše na sajtu NBS, u prvom kvartalu povećan za 155,1 milijardi dinara, na 2.908,3 milijarde.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke biznis krediti zaduženost građana dinarska štednja dinarski kredit nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana