Tekst objavljen: 13.02.2017 8:59        


Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u Srbiji smanjeno je za 4,5 procentnih poena na 17,03 odsto na kraju decembra 2016. u odnosu na isti mesec prethodne godine, prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije. 

NBS: Smanjen udeo problematičnih kredita na 17 odsto

Udeo loših kredita u bankarskom sektoru Srbije je na najnižem nivou u poslednje gotovo četiri godine, što potvrđuje, kako se navodi u saopštenju NBS, da Strategija za rešavanje problematičnih kredita i relevantni akcioni planovi daju rezultate.

Iz NBS ističu da su tokom 2016. u potpunosti realizovali ciljeve iz Akcionog plana koji su usmereni na jačanje kapaciteta banaka za rešavanje problematičnih kredita kroz unapređenje praksi restrukturiranja potraživanja, računovodstvenih praksi, unapređenje transparentnosti banaka u delu koji se odnosi na kvalitet aktive, unapređenje upravljanja kolateralima, kao i sistema izveštavanja regulatora o strukturi tih kredita.

"Podaci pokazuju da sistemski, međuinstitucionalni i koordinirani pristup koji je predviđen Strategijom, pozitivno utiče na rešavanje pitanja problematičnih kredita u bankarskom sektoru Srbije. NBS, u skladu sa svojim nadležnostima, ostaje posvećena daljem rešavanju ovog pitanja, u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema", navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Udeo loših kredita Narodna banka Srbije nenaplativi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana