Tekst objavljen: 01.08.2016 10:00        


Poslovne banke ne smeju da otkrivaju lične podatke klijenata trećim licima, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS), dodajući da je bankarska tajna vrsta poslovne tajne za čije odavanje zakon propisuje kaznu zatvora od šest meseci do pet godina. 

NBS:Banke ne smeju da otkrivaju lične podatke klijenata

"Banke su dužne da se u svom poslovanju pridržavaju obaveze čuvanja bankarske tajne i da sa ličnim podacima klijenata postupaju u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju NBS, povodom informacija u medijima o nepropisnom rukovanju ličnim podacima klijenata jedne banke.

Zakon o bankama uređuje tajnost podataka, odnosno bankarsku tajnu pod koju spadaju: podaci koji su poznati banci a odnose se na lične podatke, finansijsko stanje i transakcije, kao i vlasništvo ili poslovne veze klijenata te ili druge banke.

Pored toga, bankarska tajna obihvata i podatke o stanju i prometu na individualnim depozitnim računima, kao i druge podatke do kojih banka dođe u poslovanju s klijentima.

Banka i članovi njenih organa, akcionari i zaposleni, kao i spoljni revizor i druga lica koja zbog prirode svog posla imaju pristup podacima koji predstavljaju bankarsku tajnu, ne mogu te podatke saopštavati trećim licima, ni koristiti ih protivno interesu banke i njenih klijenata, niti mogu trećim licima da omoguće pristup tim podacima, ističu iz NBS.

Pri tome, kako dodaju, obaveza čuvanja bankarske tajne ne prestaje ni posle prestanka statusa po osnovu kog su ostvarili pristup podacima.

"Banka može podatke o klijentu, koji se smatraju bankarskom tajnom, da saopšti trećim licima, samo uz pismeno odobrenje tog klijenta, osim ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije propisano".

Iz NBS, takođe, ukazuju da je banka dužna da prikuplja i obrađuje podatke o klijentu - fizičkom licu i u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Imajući u vidu sve navedeno, banka je dužna da se u svom poslovanju pridržava obaveze čuvanja bankarske tajne i nakon prestanka radnog odnosa ili drugog statusa zaposlenih, akcionara i drugih navedenih lica, po osnovu kog su ostvarili pristup podacima koji se smatraju bankarskom tajnom.

Iz centralne banke poručuju da nezavisno od građansko-pravne, odnosno krivično-pravne zaštite poslovne tajne, NBS vrši kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja banke, i da kontroliše pravilnu primenu svih odredaba Zakona o bankama, uključujući i odredbe koje uređuju bankarsku tajnu.

Ako u postupku posredne, odnosno neposredne kontrole, utvrdi postupanje banke suprotno odredbama Zakona o bankama i drugih propisa, NBS može da izrekne neku od korektivnih i prinudnih mera propisanih tim zakonom.

"Imajući u vidu da je bankarska tajna vrsta poslovne tajne, ukazujemo da je odavanje poslovne tajne propisano Krivičnim zakonikom kao posebno krivično delo, i to u grupi krivičnih dela protiv privrede, za čiji osnovni oblik je propisana kazna zatvora u rasponu od šest meseci do pet godina", navodi se u saopštenju NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    ljuba Kragujevčanin 04.08.2016 0:18

    Pravo pitanje je koliko puta je NBS izrekla ikojoj banci meru upozorenja u slučajevima odavanja bankarske tajne , u zadnjih 6 godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krivični zakon bankarska tajna nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana