Tekst objavljen: 08.07.2017 10:00        


Pojedine banke u Srbiji ne naplaćuju slanje kartice na kućnu adresu, ali ako, iz bilo kog razloga, poželite da je podignete sami na šalteru, za to ćete morati da izdvojite nekoliko stotina dinara.

Ne naplaćuju slanje, ali lično preuzimanje se plaća

Upravo u takvoj situaciji našla se Beograđanka R. M. kojoj kartica ističe krajem meseca, pa su je iz banke obavestili da će joj novu poslati na kućnu adresu, kao običnu pošiljku.

- Znajući prilike u zgradi kao i to da nam pošta često nestaje pozvala sam banku da pitam da li mogu da dođem u neku od filijala i da sama podignem karticu kao što sam radila i prethodnih godina. Operater mi je rekao da može i odlučila sam se za filijalu u blizini posla.

Mesečne članarine od 50 do 2.000 dinara

A da troškovi kada je reč o karticama nisu zanemarljivi, vidi se i po iznosima. Tako mesečne članarine, u zavisnosti od banke i vrste kartice iznose od pedeset pa i do 2.000 dinara. Izrada kartica po hitnom postupku košta od 200 pa i do 2.000 dinara, zamena plastike 360 dinara. U slučaju neosnovane reklamacije moraćete da izdovojite i do 2.500 dinara kod pojedinih banaka, dok blokada kartice košta 1.200 dinara, deblokade 500 dinara. Ne retko moraćete i da platite jednokratnu naknadu za izdavanje kartice koja iznosi od 100 do 500 dinara...
Nakon nekoliko minuta operater me je pozvao da mi kaže da ipak nije moguće da lično preuzmem karticu i da ako insistiram na tome moraću da platim 350 dinara - priča iznenađeno R. M.

Prigovor
Kako ističe, želja joj je samo da bezbedno podigne karticu, a to sumnja, nije moguće ukoliko bi joj karticu poslali kao obično pismo.

- Kada bi kartica nestala, verujem da bi mi banka naplatila izradu nove iako sam odmah napomenula da način na koji mi uručuje karticu nije bezbedan. Čak sam operatera pitala da li je u pitanju preporučena pošta, ali me je obavestio da stiže kao obična. Želim da zaštitim svoj lični dokument, što kartica i jeste i smatram da je nedopustivo da mi odlazak po nju u banku naplaćuju 350 dinara. Troškove uostalom banka ima i kad šalje karticu poštom - kaže R. M.

Kako kaže, ništa drugo nije joj preostalo, već da napiše prigovor banci i čeka razrešenje ove situacije. Najverovatnije, ističe da će ovu banku čiji je klijent 14 godina, zameniti za drugu.

Za banku jeftinije poštom
Dušan Uzelac, sa portala "Kamatica" za "Blic" podseća da je banka privatna firma koja diktira svoja pravila poslovanja, a da je na klijentima da li će da ih prihvate ili ne. Malo je toga na šta sam klijent može da utiče, kada je nezadovoljan uslugom, osim da protestvuje, ali i da na kraju zameni banku. Na pitanje zašto banka naplaćuje odlazak na šalter i preuzimanje kartice, iako ima troškove kad tu karticu šalje i poštom, a š to je za građane besplatna usluga, naš sagovornik kaže:

- Kad karticu šalju poštom, to je po automatizmu, koji je uhodan posao i radi se centralizovano i ne zahteva dodatno angažovanje stručnog zaposlenog, pa na ovaj način zapravo žele da demotivišu klijenta da ide u banku - ističe Uzelac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dragan 03.07.2017 10:54

    Ovakve stvari su neverovatne! Da li postoje neke zakonske odredbe u vezi sa slanjem vaznih stvari ili podataka obicnom postom. Vidimo da banke nonsalantno salju podatke o stanju na racunu itd. na nacin koji ni blizu ne garantuje privatnost.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica dušan uzelac debitne kartice platne kartice kartice plastika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana