Tekst objavljen: 06.04.2022 14:55        


Periferija je i u svetu sve više tražena kada su u pitanju nekretnine

Nekretnine: Koja beogradska naselja izvan šireg centra su najtraženija?

Prvo se pričalo o Ledinama kao o beogradskom naselju gde je nekad bila trava i šiblje, a danas skupa novogradnja. Sada se ovoj priči pridružilo još mnogo lokacija, a među njima i močvarno područje na levoj obali Dunava. Područje Borče, Ovče, Krnjače... poslednjih godina buknulo je izgradnjom stanova i kuća, a u novije vreme i podizanjem cena nekretnina.

Za ova naselja govori se da bi mogla da postanu moderna gradska područja i to zbog blizine centru prestonice, ali i planiranih urbanističkih promena. Ambiciozan urbanistički plan napravljen je pre dve godine, a cene nekretnina kontinuirano rastu. Za poslednjih pet godina, kvadrat je poskupeo sa oko 700 i na 1.300 evra, dok se cena ara skoro duplirala, na oko 4.500 evra. I tu nije kraj, tvrde agenti.

"Prosto je neverovatno koliko zgrada je sada ovde i to kako izgledaju. Kada sam počeo da gradim kuću, okolo je bila pustara i praktično močvara, a sada sve novo, luks gradnja. Smejali mi se ljudi, govorili kako ću se razboleti od vlage, a gledajte sad, da ne poveruješ", kaže za "Blic Biznis" Mateja Simić koji je na 10 ari u Borči napravio porodičnu kuću pre 15 godina.

Infrastruktura je ključna

"Kada je u pitanju prodaja stanova, Borča je još jedno od naselja koje je u poslednje vreme vrlo interesantno kupcima. Odlično je povezano sa centrom grada, a na cenu kvadrata uticala je i izgradnja Pupinovog mosta i mnogo bolja povezanost sa Zemunom i Novim Beogradom", kažu poznavaoci.

Prema podacima Nekretnine.rs, recimo u Borči je cena kvadrata značajno rasla poslednjih pet godina. Tako je 2015. godine bilo moguće kupiti stan u tom naselju po ceni od oko 700 evra po kvadrat, a pre dve godine je ta cena već skočila na 750 evra. Ove godine u istom naselju cena kvadrata se kreće od 900 evra pa sve do 1.100 evra, što zavisi od lokacije zgrade, ali i kvaliteta gradnje.

Poslednjih par godina blagi porast cena kvadrata primetan je i u naseljima Kotež i Krnjača. U Kotežu se prosečna cena stanova kreće oko između oko 900 evra po kvadratu, dok se za nove ili potpuno renovirane garsonjere i jednosobne stanove traži i do 1.200 evra po kvadratu. Prosečna cena kvadrata u Krnjači je trenutno između 900 i 1.100 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pre pet, šest godina cena ara bila oko 2.400 evra, dok je danas značajno veća, te ide i preko 4.000 evra po aru, zavisno od toga da li je blizu Ovčanskog i Zrenjaninskog puta.

Dosta zemljišta u Borči je i dalje zavedeno kao poljoprivredno (njiva I ili II klase), pa pre kupovine treba proveriti da li je i pod kojim uslovima moguća promena namene obradivog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Cene poljoprivrednog zemljišta se kreću oko 1.500 do 2.000 evra po aru. Izuzetno velike poljoprivredne parcele se mogu naći i po ceni 1.000 evra za ar.

Periferija je u svetu skuplja

Svetski trend je i da tamo gde treba da prođe metro cene nekretnina se vremenom podignu, što će se verovatno dešavati na ovom području.

Prema novom planu, u ovim naseljima planirana je izgradnja novih saobraćajnica, škola i zdravstvenih ustanova, kao i sportskog kompleksa, verskih objekata, parkova, skverova i stambenih objekata uz sanaciju neplanski formiranih stambenih blokova, kao i mešovitih gradskih zona i komercijalnih sadržaja.

Sve su to sadržaji koji će ne samo privući nove žitelje, već i podizati cene nekretnina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nekretnine u beograd krnjača nekretnine cena nekretnina Beograd nekretnine u srbiji Borča ledine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana