Tekst objavljen: 20.03.2014 11:11        


Oni koji nisu podneli zahtev za legalizaciju dobiće, kako saznajemo, mogućnost da besplatno evidentiraju imovinu u katastru.

Nelegalne kuće nema ko da ruši

To neće biti svojinski upis u katastar, koji se plaća 100 evra, već klasična evidencija sa podacima o vlasniku i statusu nekretnine. Na bazi toga, nekretnine neće moći da se prodaju niti koriste kao garancija za kredit.

Brojna upozorenja Ministarstva građevine da će sve divlje izgrađene kuće, stanovi, vikendice biti srušeni ukoliko se ne legalizuju ignorisalo je čak oko 500.000 vlasnika.

Kako sada stoje stvari, ispostavilo se da su bili u pravu. Ministar Velimir Ilić je, nakon isteka roka, priznao da „niko nije lud da ruši pola Srbije“, i time jasno stavio do znanja da od toga praktično nema ništa.

Predviđeni popusti

S. Karlovci - Na prvih 100m2 popust je 99%
Sombor - Do 60% za sređeno građ. zemljište
Novi Sad - 60% umanjenje za objekte do 100 m2
Pančevo - Predviđeno umanjenje 50%
Čačak - Popust do 60% za objekte do 300m2
Kuće i stanovi do 100m2 popust je dodatnih 40%
Užice - Za plaćanje naknade u celosti popust je 30%
Novi Pazar - 50% popusta
Beograd - Za prvih 100m2 kuća i stanova popust 99% ako je time vlasnik rešio stambeno pitanje.

Oglasile su se i lokalne samouprave objašnjavajući da čak i ako se donesu rešenja o rušenju, one nemaju novca da to plate. Kako saznajemo, priča o nelegalnoj gradnji biće završena popisom. Katastar je dobio novac od Svetske banke da napravi kompletnu evidenciju svih postojećih objekata.

Proces obrade zahteva za legalizaciju je u toku, pojedine opštine su već izdale i prva rešenja o legalizaciji. Ministarstvu građevine su lokalne samouprave dostavile podatke o broju pristiglih zahteva, a većina je usvojila i pravilnike kojima se preciziraju uslovi legalizacije, pre svega visina naknade za građevinsko zemljište i odobreni popusti.

Pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović za “Blic” kaže da je prema novom zakonu pristiglo oko deset odsto novih zahteva u odnosu na već podnete.

- Objekti koji su ušli u proces legalizacije čak i ako nemaju uslov da dobiju pozitivno rešenje neće se rušiti sve dok postupak ne bude završen. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem, jeste da objekti koji su izgrađeni u prvoj zoni zaštite ne mogu da budu legalizovani i oni će biti sigurno srušeni. To nije moglo ni po starom ni po novom zakonu - kaže Damnjanović. Ona objašnjava da je građevinska inspekcija ta koja će proveravati status nekretnina. Oni donose rešenje o rušenju, dok bi sam posao trebalo da obave ovlašćene firme.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rušenje rušenje objekata objekti rušenje gradnja gradnja nekretnine nelegalni objekti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana