Tekst objavljen: 28.06.2021 12:00        


Tačno četiri papira kao dokaz o stambenom objektu predvidela je pravilnikom opština Majdanpek u vezi sa odobravanjem subvencija za zamenu dotrajale stolarije, kotlova na ugalj, finansiranje izolacije

Nelegani objekti neće moći da dobiju subvencije za zamenu stolarije


Svako domaćinstvo koje u ovoj opštini bude konkurisalo za subvencije moraće da priloži jedan dokument od ta četiri sa spiska. I svaki papir je, u stvari, dokaz da je kuća ili stan legalno sagrađen ili naknadno ozakonjen. To, praktično znači da vlasnici nelegalnih objekata - ne mogu da računaju na subvencije iz državne i lokalne kase. A, uslova ima još.

Ukupno 67 gradova i opština dodeliće 3,9 miliona evra građanima na ime subvencija za zamenu starih vrata i prozora, zamenu kotlova na gas, za izolaciju…Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović uručila je u petak u Kraljevu predstavnicima ovih lokalnih samouprava ugovore o dodeli sredstava u okviru projekta za povećanje energetske efikasnosti.

Prvo što sledi je da svaka opština i grad, od pomenutih 67, objavi javni poziv kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Tek potom sledi poziv zainteresovanim građanima koji će nabavku stolarije, kotlova i drugog predviđenog materijala moći da obave isključivo preko preduzeća koja prethodno budu izabrana na konkursu.

Resorna ministarka je najavila da će lokalne samouprave pozive objaviti 10. jula, dok će prvi ugovori sa građanima biti potpisani najranije u avgustu, da bi radovi mogli da započnu u septembru.

Opština Majdanpek, jedna od 67 sa spiska, unapred jeobjavila pravilnikkojim definiše pod kojim uslovima građani mogu da dobiju subvencije.

Najkraće rečeno – na subvenciju će moći da računa samo onaj žitelj ove opštine koji toj istoj opštini ništa ne duguje. I ima legalizovan stan ili kuću.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Šta sve mora da ispuni kandidat za subvencije

Da bi neki žitelj Majdanpeka mogao da konkuriše za subvencije na pozivu koji tek treba da bude raspisan prvo mora da je vlasnik stana ili kuće za koji podnosi prijavu i da živi u njemu.

Zatim – ta nekretnina mora da bude legalizovana, a to se dokazuje prilaganjem jednog od četiri u pravilniku ponuđena dokumenta.

Prvi je dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o izgradnji, drugi građevinska dozvola dobijena kroz redovan postupak obezbeđenja dozvole. Treća opcija je građevinska dozvola dobijena iz postupka legalizacije i četvrta – rešenje o ozakonjenju.

Uslov za subvenciju su i u dinar namireni porezi na imovinu – u slučaju postojanja dospelih neizmirenih dugovanja prema jedinici lokalne samouprave po pitanju poreza na imovinu od subvencija nema ništa.

Takođe, dužnici za isporučenu toplotnu energiju, koji imaju dospele neizmirene obaveze prema JKP „Majdanpek“ ne mogu da dobiju subvencije.

Sudeći prema objavljenom pravilniku, posebna komisija za pregled i ocenu podnetih zahteva za ove subvencije obilaziće domaćinstva koja su konkurisala za njih, pa se naglašava da se ne prihvataju troškovi radova, nabavke materijala i opreme koji nastanu pre prvog obilaska ove komisije.

Za subvencije mogu da konkurišu i stambene zajednice registrovane na teritoriji opštine.


Minimum i maksimum

Opštine će, u okviru ovog programa, svoje građane subvencionisati do iznosa od maksimum 50 odsto ulaganja. To znači da ako domaćinstvo ulaže u zamenu prozora i vrata ukupno 1.000 evra, od opštine može da računa na pokriće najviše 500 evra troška. Međutim, opštine same određuju koliko iznose minimalne a koliko maksimalne subvencije.

Majdanpek je iz državne kase na ime subvencija dobio 10 miliona dinara, a isto toliko je i sama opština pripremila iz svog budžeta, pa građani na raspolaganju imaju ukupno 20 miliona dinara.

Ova opština je pravilnikom donetim u maju definisala samo podelu svojih 10 miliona dinara, i to tako što je manji deo opredelila za finansiranje izolacije ondnosno fasade, a veći, od šest miliona dinara – za finansiranje zamene stolarije.

Kada je reč o subvencijama „po glavi“ Majdanpek je „podvukao crtu“ na minimum 100.000 dinara (sa PDV-om), kada je reč o ugradnji fasadne izolacije, što je oko 850 evra. To znači da svako domaćinstvo u ovom gradu koje želi da dobije subvencije u tu svrhu mora iz svog džepa da spremi još toliko para. Granica za maksimalne subvencije u ovoj opštini je 500.000 dinara po jednoj prijavi za nabavku i ugradnju izolacije.

Kada je reč o zameni stolarije, minimalni iznosi su nešto manji – 80.000 dinara sa PDV-om po prijavi (oko 680 evra), a maksimalni 100.000 dinara.

Za subvencije za fasadne izolacije moći će da konkurišu i zgrade, tačnije – stambene zajednice, a za zamenu prozora i vrata samo domaćinstva, tačnije – vlasnici kuća i stanova koji u njima i žive.

Nabavka spoljnih vrata i prozora, koji nisu u dodiru sa grejnim prostorijama neće biti subvencionisani.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državna pomoć zamena stolarije zamena stolarije nelegalni objekti državne subvencije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana