Zvanični kurs Evra za dan 02.08.21. :: 117.5635 rsd
Tekst objavljen: 18.04.2019 13:05        


Samo 6,4 odsto programera nije zaposleno i traži posao, pokazuje najnovije Stack Overflow istraživanje svetske programerske zajednice, a prenosi Startit.

Nema zime za programere

Ovo istraživanje, koje je obuhvatilo ispitanike iz 179 zemalja, pokazuje da više od 90 odsto developera radi, a čak 84,2 odsto njih sa punim radnim vremenom.

Kako rezultati pokazuju, programeri su generalno veoma zadovoljni svojom karijerom i poslom - od toga čak 40 odsto njih je veoma zadovoljno; 34,3 zadovoljno, a samo 5,1 odsto developera nije zadovoljno svojom karijerom, dok je samim poslom kao takvim zadovoljno više od 60 odsto njih.

Kada je o traženju posla reč čak 58,7 ispitanika ne traži drugi posao, ali su otvoreni za nove mogućnosti, a tek 15,2 odsto ispitanika u aktivno traži novo zaposlenje.

Zadovoljstvo poslom kod programera najčešće je uslovljeno tehnologijama u kojima se radi, atmosferom na poslu, kompanijskom kulturom, ali i radnim vremenom.

Međutim, kod ženskih ispitanika, redosled je malo drugačiji, te su atmosfera na poslu i kompanijska kultura na prvom mestu kriterijuma neophodnih za ispunjenost i zadovoljstvo na radnom mestu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Takođe, produktivnost programera najčešće zavisi od ometanja iz radnog okruženja, ali i sastanaka i zadataka koje ne uključuju developerske veštine.

Jedno od pitanja odnosio se i na to kako su ispitanici dobili svoj poslednji posao, a rezultati pokazuju da je 80 odsto njih imalo intervju sa osobom na seniorskoj ili menadžerskoj poziciji, a od kandidata se često zahteva i da pišu kod.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
istraživanje zapošljavanje programeri Srbija programiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana