Zvanični kurs Evra za dan 03.08.21. :: 117.5649 rsd
Tekst objavljen: 23.02.2020 15:00        


Američki proizvođač električnih automobila "Tesla" dobio je "zeleno svetlo" od Višeg upravnog suda Berlin-Brandenburga da nastavi krčenje šume u Grinhajdu na površini od 92 hektara, radi izgradnje svoje "gigafabrike" u blizini Berlina, javlja Dojče vele

Nemci popustili pred Maskom, "Tesla" gradi fabriku pored Berlina

Sud je naveo da je njegova odluka konačna, odbacivši zahteve ekoloških aktivista da se definitvno zabrani seča šume. Aktivisti za zaštitu životne sredine su prethodno, 18. februara, uspeli da isposluju sudsko rešenje o privremenoj obustavi radova na gradilištu.

Sud je, međutim, tada upozorio da eko-aktivisti ne treba da shvate njegovo rešenje o privremenoj zabrani "Teslinog" projekta kao svoju pobedu.

"Tesla" je pre toga od državne agencije za zaštitu životne sredine dobio rok od tri dana da raskrči šumu radi pripreme zemljišta za izgradnju fabrike, ali su radovi zaustavljeni već drugog dana.

Lokalni aktivisti iz dve organizacije - Zelene lige Brandenburga i Asocijacije za prostorno planiranje i zaštitu vrsta u Bavarskoj - navode da će "gigafabrika 4" (GF4), koja će proizvoditi električne baterije i automobile, uticati na lokalnu floru i faunu i snabdevanje vodom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ilon Mask, osnivač i glavni izvršni direktor kompanije "Tesla", tvrdi međutim da će GF4 trošiti daleko manje vode od uobičajene dnevne potrošnje nego što tvrde aktivisti, dodajući da šuma koja se krči "nije prirodna - već posađena za potrebe kartonske industrije i samo mali deo će biti iskorišćen za GF4, prenosi DW.

"Tesla" planira da započne izgradnju objekta ove godine i da krene s proizvodnjom vozila 2021. Kompanija je najavila da ima za cilj proizvodnju 500.000 automobila godišnje. To će biti četvrta "gigafabrika" ove kompanije. Ostale su nalaze u Nevadi, Njujorku i odnedavno u Šangaju, u Kini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Nemačka berlin fabrika tesla automobili elon musk

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana