Tekst objavljen: 18.12.2017 16:00        


Neoporezivi deo zarade biće povećan za više od 3.000 dinara po zaposlenom, a početnici u biznisu imaju mogućnost oslobađanja plaćanja poreza na zaradu i to za devet radnika po firmi, utvrđeno je izmenama Zakona o porezu na dohodak građana koje je danas usvojila Skupština Srbije.

Neoporezivi deo zarade povećan za više od 3.000 dinara

Postojeće olakšice za zapošljavanje novih radnika biće produžene i u 2018. a trebalo je da isteknu do kraja ove godine, a izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koje je takođe danas usvojio parlament predviđaju i novu olakšicu za mlade koji počinju sopstveni biznis.

Ta olakšica podrazumava oslobađanje od plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i poreze na zarade u godini osnivanja preduzeća i u narednoj godini.

Nova rešenja počeće da se primenuju od 1. januara 2018. godine

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana precizirano je da će neoporezivi deo zarade radnika umesto 11.790 dinara, kao što je do sada bilo, biti povećan na 15.000 dinara od 1. januara 2018. godine.

Od 1. januara i nova minimalna cena po satu rada od 143 dinaraTada će početi da se primenjuje i nova minimalna cena rada koju je usaglasio Socijalno ekonomski savet, a koja će iznositi 143 dinara po radnom satu.

To je za 10 odsto više nego u ovoj godini kada je minimalna cena rada po satu iznosila 130 dinara.

Minimalnu zaradu prima oko 350.000 radnika u Srbiji koji su ove godine mesečno primali 22.620 dinara, a od 1. janara 2018. će pirmati za 2.202 dinara više, odnosno primaće mesečno 24.822 dinara.

Pojednostavljuje se otpis problematičnih kredita

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana predviđeno je da početnici u biznisu mogu da ostvare pravo na oslobađanje od plaćanja poreza na osnovu zarade, i to se odnosi na zaradu preduzetnika i najviše devet novozaposlenih u njegovoj firmi.

Prema usvojenim izmenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, predviđeno je da najnižu mesečnu osnovicu doprinosa čini iznos od 35 odsto prosečne mesečne zarade u Republici, isplaćene u prethodnih 12 meseci počev od novembra u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuju i plaćaju doprinosi.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o porezu na dobit pravnih lica koje treba da pojednostave otpis takozvanih problematičnih kredita, odnosno nenaplativih potraživanja po osnovu kredita odobrenih fizičkim i pravnim licima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
početnici u biznisu oporezivanje zarada neoporezivanje bruto zarada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana