Tekst objavljen: 26.08.2015 12:54        


Evropske i azijske berze su danas beležile mešovite rezultate, budući da rezanje kamatnih stopa u KIni nije umirilo strahovanja u vezi sa usporavanjem rasta druge po veličini svetske ekonomije. Evropski berzanski indeksi su pali više od jedan odsto po otvaranju nakon mešovitih rezultata na azijskim berzama, a analitičari predviđaju nove turbulencije u narednim danima, prenosi agencija Frans pres.

Nervoza na berzama nakon rezanja REPO stope u Kini

Kineska centralna banka je juče snizila ključnu kamatnu stopu, kao i nivo obaveznih rezervi u bankama, što je najnoviji podsticaj za drugu po veličini svetsku ekonomiju, koja se bori sa potonućem akcija na berzama.

Narodna banka Kine je saopštila da su kamatne stope na pozajmice i depozite snižene za po 0,25 procentnih poena, dok je nivo obaveznih rezervi snižen za 0,50 procentnih poena na 18 odsto. Sniženje kamata i nivoa obaveznih rezervi stimuliše privredu, budući da povećava obim novca koji banke mogu da pozajmljuju.

"Kolebanje između rasta i pada akcija pokazuje da tržišta još uvek ne znaju šta da misle o potezu Kine", rekao je za "Blumberg" strateg kompanije IG Bernard Ou.

Šangajski kompozitni indeks pao je 1,27 odsto na 2.927,29 poena, a honkonški indeks potonuo je 1,52 odsto. Sa druge strane, tokijski indeks porastao je 3,20 odsto, seulski 2,57 odsto, a sidnejski 0,69 odsto.
Kineske akcije izgubile su više od 40 odsto vrednosti od juna, kada je Peking pokrenuo mere podrške berzama,nakon što je ključni šangajski indeks potonuo više od 30 odsto u periodu od tri nedelje sredinom juna.

Kineska komisija za hartije od vrednosti (CSRC) saopštila je da će državna Korporacija za finansiranje (CSF), koja je zadužena da u ime vlade kupuje državne obveznice, imati dugoročnu ulogu u podršci berzi, ali neki investitori su skeptični da će to biti dovoljno da podrži tržište.

Peking je tokom vikenda saopštio da će kineski državni penzioni fond, koji je na kraju 2014. upravljao sredstvima vrednim 3,5 biliona juana, prvi put početi da kupuje akcije na berzama, kao najnoviji pokušaj smirivanja tržišta. Prema dokumentu koji je usvojio Državni savet Kine, lokalni kineski penzioni fondovi mogu da izdvoje do 600 milijardi juana (97 milijardi dolara) za stabilizaciju situacije na berzanskom tržištu.

Međunarodni investitori, međutim, veruju da je potrebno učiniti više da bi se tržišta umirila, pogotovo jer se očekuje da će američka centralna banka do kraja godine podići kamatne stope prvi put u gotovo 10 godina.

U Londonu je indeks FTSE 100 pao 1,30 odsto na 6.002,28 poena, frankfurtski DAKS 30 1,69 odsto na 9.956,85 poena, a pariski KAK 40 1,44 odsto na 4.499,23 poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mešovito na berzama evropske berze azijska berza akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana