Tekst objavljen: 04.05.2015 11:58        


Dokazi da nedostatak novca pogađa privredu Grčke mogli bi da izvrše pritisak na premijera te zemlje Aleksisa Ciprasa da što pre potpiše sporazum sa kreditorima, piše agencija "Blumberg".

Nezaposlenost velika pretnja po Grčku

Prošlonedeljni podaci o nezaposlenosti pokazali su da više od četvrtine Grka nema posao, a stopa nezaposlenosti koja premašuje 25 odsto jedna je od posledica recesije i dužničke krize koja je dovela do nestašice sredstava, navodi "Blumberg".

Grčka do kraja nedelje treba da otplati deo duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), a mora i da refinansira 1,4 milijarde evra kratkoročnog duga koji na naplatu dospeva u petak. To će grčke finansije dovesti na ivicu bankrota, budući da Atina od avgusta prošle godine ne prima tranše kredita međunarodne pomoći i sve joj je teže da isplaćuje plate i penzije i servisira dugove.

"Zbog nedostatka likvidnosti, grčka vlada će odlagati isplate i to će uticati na realnu ekonomiju. Prilično je očigledno da će privreda osetiti efekte te nove neizvesnosti, čak i ako najgore bude izbegnuto", navodi glavni ekonomista kompanije Micuho internešnel za Evropu Rikardo Barbijeri Hermit.

Očekuje se da će Evropska komisija značajno sniziti prognozu ovogodišnjeg privrednog rasta Grčke sa 2,5 odsto, koliko ona trenutno iznosi.

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz evrozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz paketa međunarodne pomoći vredne 7,2 milijarde evra.

Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa pomoći, zbog čega joj, kako se ocenjuje, preti bankrot, a možda i izlazak iz evrozone, pa je uvećan pritisak da barem prelimianrni sporazum bude postignut pre 11. maja i sastanka ministara finansija evrozone.

Grčki poslanici usvojili su prošlog meseca dekret kojim se državnim preduzećima i opštinama nalaže da centralnoj vladi pozajme novac uprkos protestima lokalnih vlasti i sindikata. Najnoviji potez grčkih vlasti, nezabeležen u istoriji te zemlje, još jedan je pokazatelj da zvanična Atina ubrzano ostaje bez sredstava.
Nadu u dogovor Grčke i njenih kreditora podgrejao je tokom vikenda neimenovani grčki zvaničnik, koji je za agenciju Frans pres rekao da Atina i kreditori konačno napreduju u pregovorima, samo nekoliko dana pošto grčki ministar finansija Janis Varufakis ne učestvuje u njima.

Razgovori su počeli u četvrtak i prvi put ih je vodio ekonomista i pomoćnik ministra spoljnih poslsova Euklid Cakalotos, koji je prošle sedmice zamenio Varufakisa na čelu grčkog pregovaračkog tima, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka ekonomija grčka kriza dogovor sa mmf naplata potraživanja bankrot Grčke evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana