Tekst objavljen: 18.08.2019 11:00        


U pitanju su rukovodioci na najvišim pozicijama u američkim kompanijama

Nikad veći jaz u zaradama: Direktori plaćeni 278 puta više nego zaposleni?!

Prosečna zarada generalnih direktora u 350 najvećih američkih firmi u 2018. godini iznosila je 17,2 miliona dolara godišnje uključujući i opcije - pravo na sticanje određenog broja akcija kompanije po unapred utvrđenoj ceni.To pokazuju rezultati istraživanja Instituta za ekonomsku politiku sa sedištem u Vašingtonu.

Opcije uglavnom čine dve trećine paketa naknada za rad najviših rukovodilaca u američkim kompanijama, navodi se u izvodu iz studije objavljenom na zvaničnom veb sajtu instituta.

Razlika u primanjima direktora i običnih radnika nikada nije bila veća i nastavlja da se produbljuje.U studiji se kao primer navodi da je razlika između primanja generalnih direktora i običnih radnika 1965. godine iznosila 20 prema jedan, a 1989. godine se taj jaz povećao na 58 prema jedan.

Dalje se dodaje da su od 1978. do 2018. godine, naknade generalnih direktora porasle za 1.007 procenata, dok su plate običnih radnika povećane za 11,9 procenata.

Rast zarada korporativnih čelnika je u navedenom periodu, kako se napominje, takodje daleko nadmašio rast vrednosti akcija u indeksnoj korpi S&P od 706 odsto, kao i rast plata zaposlenih sa relativno visokim primanjima, koji je iznosio 339 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Generalni direktori zarađuju više jer imaju moć da određuju visinu plate, a ne zato što podižu produktivnost ili poseduju specifične veštine koje se više vrednuju. Ovo povećanje naknada generalnih direktora i srednjeg menadžmenta dovelo je do skoka prihoda malog broja ljudi sa vrhunskim zaradama ostavljajući manje plodova privrednog rasta za obične radnike i povećavajući jaz izmedju onih koji zaradjuju najviše i 90 odsto onih koji zaradjuju najmanje -piše u studiji.

Ekonomija ne bi pretrpela štetu ako bi generalni direktori bili manje plaćeni ili ako bi bili više oporezovani, zaključuje se se u istraživanju EPI.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaposleni zarada direktori rukovodioci rast zarada ekonomija kompanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana