Tekst objavljen: 12.05.2018 13:02        


Krov u stambenoj zgradi prokišnjava, fasada sa zgrade otpada, lift se često kvari i prođe dosta vremena dok se popravi, a sve ovo su poslovi koji su u nadležnosti profesionalnog upravnika zgrade i njihova obaveza je da sve ove probleme reše u najkraćem mogućem roku.

Niste zadovoljni upravnikom zgrade, smenite ga

Kamatica je istraživala šta raditi kada profesionalni upravnici ne vode računa o zgradi kojom upravljaju i stanari nisu zadovoljni njihovim radom.

Kako su nam objasnili u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za to postoje dva rešenja, ili da se donese odluka o raskidu ugovora o upravljanju ili da se od organizatora profesionalnog upravljanja traži neka druga osoba koja će obavljati taj posao. Ipak, oni savetuju da, čim se pojavi prvi problem sa profesionalnim upravnikom treba prvo da se razgovara, da se utvrdi jasan razlog zbog koga su stanari zgrade nezadovoljni.

„Sve eventualne primedbe na rad profesionalnog upravnika stanari bi trebalo u ime skupštine stambene zajednice kao organa upravljanja koji odlučuje o svim pitanjima od interesa za stambenu zajednicu, da upute

Na spisku Privredne komore Srbije, koja izdaje licence za profesionalne upravnike zgrada, trenutno ima 699 osoba. Uslov za dobijanje licence je završena najmanje četvorogodišnja škola, kao i položen ispit za sticanje licence. Ispit se sastoji od pismenog i usmenog dela. Pismeni deo ispita ima 40 pitanja, dok usmeni deo ima najmanje po tri pitanja iz svake tematske oblasti. Naknada za polaganje ispita, izdavanje licence i upis u registar iznosi 15.600 dinara
profesionalnom upravniku ili organizatoru profesionalnog upravljanja sa kojim imaju zaključen ugovor o upravljanju zgradom. Moguće je da se u pojedinim situacijama, koje ukazuju na određeno postupanje profesionalnog upravnika, radi i o nedostatku jasne komunikacije, preciznog dogovora ili saglasnosti po određenim pitanjima između skupštine stambene zajednice i profesionalnog upravnika, što je prevashodno uslov da se poslovi upravljanja zgradom obavljaju na što efikasniji način“, kažu u ovom ministarstvu.

Ipak, ako ni razgovor ni opomena ne reše problem stanari zgrade mogu i da smene upravnika zgrade. Zakon o stanovanju i održavanju zgrada predviđa da se profesionalni upravnik razrešava na isti način koji je predviđen za izbor.

„Da bi se profesionalni upravnik razrešio neophodno je da o tome bude doneta odluka na osnovu 2/3 glasova članova skupštine stanara. Nakon razrešenja stanari zgrade moraju da donesu odluku o izboru novog profesionalnog upravnika ili izaberu komšiju koji će raditi taj posao“, objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Oni i dodaju da rad i ispunjenje obaveza profesionalnog upravnika može da proverava i komunalni inspektor iz opštine u kojoj upravnik radi.

Takođe, profesionalni upravnik može i da ostane bez licence. Ona se oduzima u slučaju povrede profesionalnih standarda i normativa profesionalne odgovornosti, što se utvrđuje vođenjem postupka pri sudu časti koji organizuje Privredna komora Srbije. Za sada ni jedan profesionalni upravnik nije izgubio licencu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Radmila simic 11.11.2018 13:38

    Neko je izabrao profesionalnog upravnika naše stambene zajednice u maju mase u.Ne znamo ko i sa kojim potpisimaResenje je doneto u maju mesecu a potpisi su skupljani u junu,julu i avgustu.Cesto blanko potpisi navodno za ciscenje zgrade bez naslova i datuma.Na sva naša inststiranja nismo dobili ugovor,potpise a ni zapisnik sa "skupstine" stanara ni od Opstine,ni od upravnika koga većina nije izabrala,a ni od gospodje koja je skupljala potpise posle već doneto rešenja.Na Skupstini smo ga razresili 7.septembra ove godine ali on ne odgovara na nas otkaz jer Odsek za Urbanizam ,navodno, ne može da donese rešenje za našeg upravnika koga smo istog dana i imenovali.Sta da radimo.Unapred hvala Radmila Simic.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
smenjivanje upravnika profesionalni upravnik obaveze upravnika upravnik zgrade kamatica kamatica istraživanje stambena zajednica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana