Tekst objavljen: 01.01.2017 19:58        


Banke smanjile kamatu na prevremenu otplatu ili refinansiranje stambenih kredita. Umesto naknade od četiri procenta, bankari traže od 0,5 do jedan odsto. Kamate na stambene kredite pale na 2,9 odsto.

Niže kamate i provizije samo da zadrže klijenta

Zbog sve nižih kamata na stambene kredite, mnogi građani su spremni da ih refinansiraju u svojoj ili u drugoj banci. Do sada je postojao problem za one dužnike koji su uzeli zajam za kupovinu nekretnine pre 2011. godine, odnosno pre donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, da se upuste u ovaj poduhvat, jer je provizija za takozvanu prevremenu otplatu bila od dva do četiri odsto, što je na velike iznose stambenih zajmova bila ogromna svota koju treba izdvojiti.

Sada su banke odlučile da ih svedu na 0,50 do jedan odsto, što je za neke klijente i do četiri puta manje nego što je navedeno u ugovoru.

TROŠKOVI

Banke sada odobravaju stambene kredite bez obaveznog životnog osiguranja i naknade za godišnje administriranje kredita. Neke ne naplaćuju ni obradu kreditnog zahteva. Od države se očekuje da uvede olakšice za građane koji refinansiraju stambene zajmove, pre svega kod upisa hipoteke, osiguranja kod NKOSOK...


To znači da je ova naknada za ostatak zajma od 46.000 evra po ugovoru 1.840 evra, ali banka sada naplati maksimalno 460 evra.

Na taj način bankari dolaze do novih klijenata ili zadržavaju stare da ostanu i nastave otplatu dugoročnih kredita, na kojima dobro zarađuju. Na svaki stambeni zajam, građanin praktično još jedan pokloni banci.

Sa novim nižim kamatama koje se kreću od 2,9 do četiri odsto, oni koji otplaćuju stambene pozajmice i koje su upola manje nego pre šest, sedam godina, moći će da smanje ukupan iznos duga. Problem kod ovih kredita u evrima može da napravi devizni kurs, jer se ne može predvideti njegovo kretanje na tako duge rokove kao što su 20 ili 30 godina.

- Da bismo zadržali klijente, spremni smo da smanjimo kamate, kao i da se odreknemo provizije koja inače postoji po ugovoru - kažu u jednoj stranoj banci koja je do sada odobrila velik ibroj stambenih zajmova.

- Takođe, želimo da sa svojim kamatama i uslovima, kao što je svođenje na minimum svih pratećih troškova i odricanjem od pojedinih, na primer od obrade kredita privučemo nove klijente. Sa svakim građaninom koji ima stambeu pozajmicu razgovoramo pojedinačno i nudimo za njega najpovoljnije uslove. Kada bude masovnije zaživelo tržište stambenih kredita u dinarima, onda stanovništvo neće strepeti od valutnog rizika.

Kako ističu u NBS, pojava povoljnijih ponuda stambenih kredita u dinarima u Srbiji sa kamatom ispod pet odsto, predstavlja potvrdu dobrih rezultata monetarne politike centralne banke, kao i procesa makroekonomske stabilizacije zemlje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Branka Zaric 11.11.2016 19:05

    Mozete li mi napisati koja je banka spremna da smanji kamate na stambene kredite da bi zadrzala klijenta, napisali ste samo u jednoj stranoj banci, pa me bas interesuje.

    Hvala na odgovoru
    Postovanje

    Branka Zaric

  2. User image
    Dragojle Božić 30.11.2016 19:12

    ERSTE banka kod koje imam stambeni kredit od 2007. godine posle mesec i kusur ,,zavlacenja,, je pristala da mi umanji kamatnu stopu sa 6.9% na 3.9%. Iako su do sada od mene uzeli vise od 15000 eura kamate, nisu se udostojili ni da ponude iole pribliznu kamatnu stopu kao npr CREDIT AGRICOLE banka, 2.69% fix 5 godina kod koje prelazim sa kreditom.
    Nadam se da ce i drugi klijenti ERSTE banke promeniti banku.
    Pozdrav svima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
niža kamata na kredit banke bankarske provizije kamate na kredite stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana