Tekst objavljen: 26.03.2015 14:38        


Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će građani za pril plaćati nižu cenu gasu, ali nije naveo koliko će tačno iznositi to pojeftinjenje. Pojeftinjenje će, kako je naveo, zavisiti od cene mrežarina, transporta gasa i kursa dolara.

Niži računi za gas od aprila

Bajatović je novinarima u pauzi foruma o "Energetskim perspektivama regiona", najavio da će u narednom kvartalu cena gasa biti snižena sa 340 dolara na 270 dolara za 1.000 metara kubnih i dodao da će od 1. jula cena na stanici Beregovoj, odakle dolazi gas u Srbiju, biti 220 dolara.

Kada je reč o dugovanjima Srbijagasa, Bajatović je rekao da su potraživanja tog preduzeća veća za 300 miliona evra od dugova i precizirao da Srbijagasu duguju 1,4 milijardi evra.

Problem je što sva ta potraživanja Srbijagasa nisu naplativa, kao što su oko 300 miliona evra od Azotare, 250 miliona od Petrohemije, a postoji obećanje Železare Smederevo da će ubuduće redovno plaćati utrošeni gas, rekao je on.

Bajatović je rekao da ne zna šta će biti sa dugovanjima Metanolsko sirćetnog kombinata iz Kikinde, a slična je i situacija u naplati od toplana u lokalnim smoupravama.

Na pitanje da li će biti isključivanje snabdevanja gasom, ukoliko se ne ostvari naplata, Bajatović je rekao da bi najviše voleo da isključi pola privrede.

"Sumnnjam da je to realno, jer bi to značilo da bi ogroman broj ljudi ostao bez radnih mesta. Još uvek smo prisutni u vođenju socijalne politike... nadamo se da ćemo prestati do 1. juna, a realno do kraja godine", kazao je Bajatović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poeftinjenje gasa pad cene gasa snabdevalje gasom cena gasa srbijagas Železara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana