Tekst objavljen: 22.08.2022 18:00        


Počinje primena Pravilnika o utvrđivanju Liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda

Nova pravila od januara: Samogasivi papir obavezan za sve cigarete


Sve cigarete koje se stavljaju na tržište Republike Srbije posle 1. januara 2023. godine moraće da budu proizvedene sa samogasivim papirom, a one cigarete koje ne ispunjavaju zahteve novih standarda, mogu se naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre tog datuma, što će prodavci dokazivati tržišnoj inspekciji na njihov zahtev, saopštilo je danas Ministarstvo privrede Srbije.

Tokom pripreme Pravilnika o utvrđivanju Liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, Ministarstvo privrede intenzivno je sarađivalo sa predstavnicima velikih proizvođača cigareta: British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI), Philip Morris International (PMI) i predstavnicima Privredne komore Srbije (PKS).

- Početkom 2020. godine sa navedenim proizvođačima postignut je konsenzus da je zbog blagovremene pripreme proizvodnje prema novim zahtevima za papir, potrebno predvideti prelazni period od dve godine. Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran je 2021. godine, dok odredbe vezane za samogasivi papir počinju da se primenjuju 1. januara 2023. godine - navodi se u saopštenju.

Pravilnik, kako navode u Ministarstvu privrede, prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine - ističe se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
samogasivi papir cigarete Srbija novo pravilo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana