Tekst objavljen: 27.07.2015 15:59        


Od 2012. godine plata guvernera NBS povećana je za 14.639 dinara. Prosečna zarada u Srbiji istovremeno je uvećana za 3.706 dinara, a prosečna penzija za 650 dinara.

Novčanik Jorgovanke Tabaković sve deblji i deblji

Dok zaposleni u javnom sektoru i penzioneri, kojima su umanjene zarade i penzije, sanjaju o tome da im se primanja makar vrate na stari nivo, novčanici zaposlenih u NBS na čelu sa Jorgovankom Tabaković sve su deblji.

Prema podacima iz Informatora o radu NBS za jul, guvernerki je u maju ove godine isplaćeno 565.686 dinara, skoro 21.000 dinara više nego u martu. Ona je tada zaradila čak 14.000 dinara više nego u septembru 2012. kada se i obrela u NBS.

Za nepune tri godine plata guvernera porasla je, dakle, za 2,7 odsto. U istom periodu prosečna zarada u zemlji uvećana je za svega 0,9 odsto, dakle tri puta manje. Plata guvernera, inače, veća je 13 puta od prosečne zarade u zemlji i čak 25 puta od prosečne penzije.

Prva dama centralne banke svojevremeno je bila jedna od glasnijih kada se govorilo o štednji i visokim zaradama u javnom sektoru. Po dolasku u NBS, sebi je smanjila zaradu za oko 100.000 dinara u odnosu na platu svog prethodnika Dejana Šoškića. Tada je i javno poručila da su primanja guvernera bila „sramno visoka“.

Nije, međutim, u maju ove godine povišica legla samo na račun guvernera. Zvanični podaci pokazuju da je ček uvećan i svim članovima saveta centralne banke, inače uglednim ekonomistima, i to za po 6.000 dinara, dok je predsednik saveta dobio povišicu od 8.000 dinara.

U poslednjih nekoliko meseci centralnu banku smo više puta pitali od čega zavisi plata guvernera i šta utiče na njenu drastičnu promenu iz meseca u mesec. Svaki put u ovoj instituciji su nas upućivali na Informator o radu, a sve što se tamo navodi vezano za plate nije davalo odgovor na naše pitanje.
Rečnica da se “zarade u NBS obračunavaju po Zakonu o centralnoj banci, te da je prosečna zarada za dati mesec osnovica za obračun osnovne zarade funkcionera za naredni mesec” nije bila jasna ni sagovornicima “Blica” koji su dugo godina radili na visokim funkcijama u NBS.


- Nikada nisam znao kako se tačno definišu zarade u NBS. Imao sam nameru da to i saznam, a onda sam otišao iz NBS - rekao nam je nedavno ekonomista i bivši predsednik saveta NBS Boško Živković. Naš drugi sagovornik, takođe bivši visoki funkcioner NBS, kaže da je obračunavanje zarada u ovoj instituciji za njega uvek bila enigma.

- Bio sam tamo nekoliko godina, ali nisam uspeo to i da dokučim. I ranije je prosečna plata fluktuirala, a na njen rast su sigurno uticale i isplate za odvojen život, regresi, troškovi putovanja - kaže naš sagovornik

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    gest 27.07.2015 16:22

    Bitno da kod nje nema seče i samanjenje plate to što zaradi za jedan mesec ko ja za godinu dana nema veze sa merama štednje. Sramota... Bolje sebi da je smanjila platu a onima koji jedva sklapaju kraj sa krajem... Sramota

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
visoka plata rast plate guvernerke plata plata guvernera nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana