Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 08.01.2022 12:00        


Vlada Srbije je usvojila je Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih električnih vozila

Nove subvencije: Lakše do električnih vozila


Ukupna raspoloživa sredstva za subvencionisane kupovine vozila su u iznosu od 150.000.000 dinara.

Kako je Telegraf Biznis prvi pisao, građani Srbije do sada su kupili 152 ekološka vozila, odnosno toliko je doneto rešenja o odobravanju subvencija. Dodatno, u radu je još 34 zahteva.

Od početka primene Uredbe, odnosno od prvog januara ovde godine subvencionisana je kupovina 152 električna i hibridna vozila dok je 34 zahteva u fazi razmatranja i rešavanja.

Inače, naši građani najviše traže hibride, sa stimulacijom od 2.500 evra.

Saobraćaj je jedan od najvećih zagađivača, a Srbija će zabraniti uvoz najlošijih automobila koji stižu na naše tržište a uglavnom završe u Beogradu.

Kako nam napominju, Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih električnih i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridna vozila): izmenjena je u članu 4.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


To znači da za vozila vrste M1 (putničko vozilo koje ima najviše 9 mesta za sedenje) i N1 (teretno vozilo čija masa ne prelazi 3,5 tona) koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima električni pogon uvedena i specificirana i vrsta obračuna po WLTP metodologiji (WLTP – ponderisana kombinovana vrednost), za koji se odobrana 3.500 evra u dinarima, po srednjem kursu NBS, na dan uplate.

Za vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon, pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila, izmenjena je visina dozvoljenih emisija CO2 sa dosadašnjih 100 g/km na maksimalno dozvoljenih 140 g/km obračunatim po WLTP metodologiji (WLTP – kombinovana vrednost), za koje se odobrava 2.500 evra u dinarima, po srednjem kursu NBS, na dan uplate.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
subvencije za električne automobile električni automobili u srbiji električni automobili državne subvencije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana