Tekst objavljen: 17.07.2017 11:02        


Da bi sve opštine i gradovi u Srbiji za tri godine završili legalizaciju bespravne gradnje, činovnicima su određene kvote.

Novi sistem legalizacije, ministarka dala rok

Svaki zaposleni na poslovima ozakonjenja dnevno mora da obradi 15 zahteva. Nisu predviđeni penali za one koji ne budu bili dovoljno brzi.

Zbog spore legalizacije ministarka uzela digitron u ruke i postala ljuta matematičarka. U bazi preko 2 miliona nelegalnih objekata, a rešenja po novom zakonu dobilo samo 86 hiljada vlasnika. Mora brže, a precizna računica koliko brže poslata je svakoj lokalnoj samoupravi.

"Na osnovu detaljne analize definisana je kvota po kojoj svaki zaposleni dnevno treba da donese 40 inspekcijskih rešenja o rušenju, da bi druga faza sprovođenja Zakona bila okončana u naredna dva meseca. Takođe, određena je i kvota po kojoj svaki zaposleni mesečno treba da donese 30 rešenja o ozakonjenju da bi kompletan postupak bio završen u sledeće tri godine", navode iz Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U ministarstvu ubeđeni da novi tempo neće prouzrokovati greške u radu. Niški službenici ubeđeni da mogu da isprate zadate kvote, ali s druge strane ne kriju da se uzdaju i u pomoć ljudi na povremenim i privremenim poslovima.

“Problemi su isključivo vezani za broj ljudstva koji se bavi time jer nas malo radi a veliki brohj zahteva tako da je vremnski to problem”, kaže Aleksandar Petrović iz Sekretarijata za planiranje i izgradnju, Niš.

Ako je dokumentacija potpuna i nema nikakvih imovinskih problema, postupak dobijanja ozakonjenja je kažu brz - obrada podataka traje sat-dva, a predmet stiže u katastar u roku od 10 do 15 dana. Ipak, češći su oni nejednostavni slučajevi, u kojima se legalizacija meri godinama.

“Ja sam predavao i '98 i 2003., 2010., 2013., pa 2016 ... sve arhive postoje, a sa komšijom poslednje što sam predao on je i uknjižio a mog predmata nema”, kaže jedan od građana.

“Malo duže traje ne znam zbog čega to inače papiri su predati pre godinu dana”, ističe građanin koji legalizuje garažu od 20 kvadrata.

Za one koji ne budu sprovodili Zakon željenom brzinom nema penala, nema ni nagrada za one koji budu bili brži od očekivanog - samo rangiranje za sve. Najbolji su trenutno Novi Sad, Svilajnac, Petrovac na Mlavi, Negotin i Kraljevo. Najgori: Raška, Ćićevac, Prokuplje, Rekovac i Lapovo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
legalizacija legalizacija objekata ozakonjenje objekata Ministarstvo građevinarstva, saobra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana