Zvanični kurs Evra za dan 30.11.20. :: 117.5822 rsd
Tekst objavljen: 26.09.2019 12:55        


Kineski tehnološki div "Huavej" razvio je detektor besa na putu, odnosno sistem koji prepoznaje i meri stres kod vozača, saopštili su iz kompanije.

Novi sistem prepoznaje i meri stres kod vozača

Sistem će, naime, biti integrisan u vozila opremljena 5G tehnologijom, a opremljen je termalnim kamerama pomoću kojih prati nivo krvnog pritiska, kamerom koja prati pokrete vozačevih ruku i mikrofonom koji beleži ton glasa vozača.

Uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere, sistem prepoznaje i različite geste koje koriste ljudi pod stresom, kao i promjene u tonu glasa pa čak i u korištenju određenih izraza.

Na primer, u slučaju da vozač gestikulira šakom ili srednjim prstom, automobil će automatski usporiti, a isto će se dogoditi ako se vozač koristi psovkama, pretnjama, uvredama ili počne da udara po unutrašnjosti vozila.

Razvoj ovog sistema, tvrde u kompaniji, odgovor je komapnije na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila za primenom raznih senzora u vozila kojim bi se vozači podstaklina mirnu vožnju i izbegavanje alkohola.

"To bi značajno smanjilo broj nesreća u saobraćaju i rezultiralo nižom stopom smrtnosti u saobraćajnim nesrećama", saopštila je kineska kompanija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vozilo auto vozači stres

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana