Tekst objavljen: 04.03.2015 9:53        


Srbija će do kraja godine dobiti novi zakon o elektronskom poslovanju koji će urediti upotrebu elektronskog potpisa, a stupiće na snagu početkom 2016. godine, najavio je večeras pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Savo Savić. 

Novi zakon o elektronskom poslovanju do kraja godine

Zakon o elektronskom poslovanju zameniće Zakon o elektronskom potpisu, a važan je za dostavljanje pošiljki i biće usaglašen sa pozitivnom praksom u EU, rekao Savić u izjavi Tanjugu.

Savić je na panelu o digitalizaciji kao pokretaču rasta, na Kopaonik biznis forumu 2015, rekao da je danas moguće poslati fakturu imejlom, ali je hakeri mogu presresti i zloupotrebiti i zato je potreban elektronski potpis, objasnio je Savić.

Savić je rekao da zakonodavni okvir za upotrebu elektronskog potpisa postoji i NBS tvrdi da nema problema da se njegova upotreba raširi, ali to u praksi slabo funkcioniše.

Portal eUprava je uveo rad jednog servisa u klaud tehnologiji i on je uštedeo oko 80 miliona evra, a radi se o izdavanju registracione nalepnice za motorna vozila i najavio da će usluge Infostana biti urađene u klaud okruženju, koji će doneti velike uštede, objasnio je Savić.

Pomoćnik ministra za telekomunikacije je naveo primer portala eUprava za elektronsku upravu u Srbiji, koji omogućava da se brže dođe do potvrda, dozvola i drugih dokumenata, bez potrebe da stojimo u redovima i gubimo vreme i to je primer ušteda i potencijala za rast privrede.

Direktor VIP mobajla Srbija Andreas Graf ocenio je da je bitno da klijenti prihvate nove tehnologije i ukazao da se digitalizacijom transformiše poslovanje.

Digitalizacijom je onlajn poslovanje povećano tri puta od kako je uvedeno, naveo je Graf.
Generalni direktor kompanije Koming Drago Samardžić rekao je da klaud tehnologija (rad u internet oblaku) donosi uštede od dva do osam puta u poslovanju, ali je to u Srbiji slabo rašireno.

Direktor Telenora Srbija Uve Fredhajm smatra da se ljudi mnogo manje plaše novih tehnologija nego pre pet godina i poručio srpskim vlastima da razmišljaju unapred, a podrška neće izostati.

Predstavnik kompanije Cisko Srbija Suzana Radović ocenila je da digitalizacija otvara nebrojene mogućnosti u poslovanju, kroz otvaranje novih servisa koji su neophodni preduzetnicima i ukazala da digitalizacija pruža mogućnist za rast privrede jedne države kroz porast prihoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o poslovanju eUprava e potpis elektronsko poslovanje nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana