Tekst objavljen: 11.09.2015 12:02        


Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju pomoći će privredi da se oporavi i da se smanji iznos nenaplativih kredita, i to kroz efikasnije restrukturiranje nagomilanih dugova u firmama, izjavila je danas Tanjugu Nermina Ljubović iz Privredne komore Srbije.

Novi zakon smanjiće iznos loših kredita

Ljubović, koja je direktor sektora za privredni sistem PKS i član radne grupe za izradu ovog zakona koji je Vlada Srbije juče utvrdila i uputila poslanicima na usvajanje, kaže da će biti bolje definisani odnosi između privrednog društva u finansijskim problemima i poverilaca, pre svega banaka.

"Odnosi se zasnivaju na dobrovoljnosti i poverljivosti i moguć je svaki sporazum kojim se omogućava da posluje privredno društvo i da zatim i servisira obaveze prema poveriocima", rekla je Ljubović.

Ona je podsetila da je 2011. godine donet zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju i od tada se PKS bavi tim postupkom kao institucionalni posrednik.

"Da bismo unapredili primenu postupka, mi smo sa EBRD realizovali projekat, a jedan od rezultata bila je i analiza zakonodavnog okvira i iskustava u dosadašnjim postupcima. Analiza je između ostalog pokazala i da su iz ovog zakona izostavljeni preduzetnici, a oni su bili zainteresovani da imaju mogućnost da koriste mehanizme iz zakona", objašnjava ona.

Na strani poverioca, nužni uslov je prema prethodnom zakonu, bio i da u postupku budu najmanje dve banke, a s obzirom da su iskustva pokazala da mala i srednja društva imaju samo jednu banku i Fond za razvoj, sada je predviđeno da može da bude jedna banka i finansijska institucija.

Kada je reč o preduzetnicima, može da bude i samo jedna banka.

Treće je, navodi Ljubović, što je zakonom bilo predviđeno obavezno zaključivanje ugovora o mirovanju dugova, a što je nepotrebno u onim slučajevima kada dužnik nije bio u blokadi i kada se videlo da će postupak biti brzo završen.

Ljubović navodi i da je Ministarstvo privrede imalo razumevanja za analizu koju su radili PKS i EBRD i formiralo je radnu grupu da izradi nacrt zakona koji bi ove neophodne izmene sadržao.

"To je urađeno i danas je vlada utvrdila predlog tog zakona", ističe ona.
U međuvremenu su, kako je rekla, urađene još dve stvari. Vlada je usvojila Strategiju za rešavanje problematičnih kredita sa akcionim planom, kojom je predviđeno da se omogući da stečajno zakonodavstvo i postupak sporazumnog finansijskog restrukturiranja u potpunosti budu u funkciji konsolidovanja privrednih subjekata.

U tom pravcu, dodaje, ide i trogodišnji projekat koji realizuju ministarstva privrede i pravde, PKS i ogranak Svetske banke - IFC uz podršku Švajcarske ambasade.

U pitanju je, kako kaže, projekat koji se bavi finansijskom stabilnošću zemalja Zapadnog Balkana."Sada su se na neki način lepo uklopile aktivnosti i postoji projektna strategija vlade. Uz ovaj zakon će ići i izmene stečajnog zakonodavstva, a u svemu tome značajnu ulogu ima i PKS", zaključila je Ljubović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti nenaplativi krediti banke zaduženost građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana