Tekst objavljen: 19.12.2016 11:20        


Od 1. januara 2017. godine ne predviđa se povećanje iznosa akcize na gorivo, rečeno je za "Novosti" iz Ministarstva finsija, tako da vozače neće dočekati poskupljenje dizela i benzina.

Novosti: Cene goriva neće rasti

Krajem januara, saglasno Zakonu o akcizama, izvršcihe se redovno godišnje usklađivanje iznosa akcize na derivate nafte sa indeksom potrošačkih cena u 2016. godini, navode "Novosti".

Kako se navodi u tekstu, u budžetu za 2017. godinu ukupne akcize beleže manji rast nego što je uobičajeno, jer osim korigovanih iznosa na duvan, ostali oblici se usklađuju samo za ostvarenu stopu inflacije u 2016. godini.

"Prihodi od akciza projektovani su u ukupnom izosu od 271, 4 milijarde dinara, pri čemu se na akcize na nafte derivate odnosi 144 milijarde dinara, akcize na duvanske proizvode 97 milijardi i na ostale akcize (uključujući akcizu na električnu energiju) 30,4 milijardi dinara - stoji u Zakonu o budžetu za 2017. godinu", navodi se u tekstu.

Učešće akciza u ukupnim prihodima iznosi 24,8 odsto i blago se povećava usled planiranih izmena akcizne politike u 2017. godini.

Doći će i do većeg ostvarenja prihoda po osnovu akciza na naftne derivate usled njihove povećane porošnje.

Ovo su dobre vesti za naftaše, ističu "Novosti", koji se zalažu da se državna politik nameta okrene u drugom pravcu.

Kako navodi list, posle uzastopnog dizanja akciza za gorivo od 2012. godine kojim su ukupno povećane za goriva za tri dinara po litru za benzin, ali i čak osam dinara za litar dizela, državna politika se menja.

Očekuje se da će kasa biti punija, ali ovog puta zbog veće potrošnje goriva. Ova odluka će se direktno odraziti i na sve vozače kojima ne preti , kao ranijih godina, poskupljenje dizela i benzina na pumpama posle svakog dočeka Nove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bez poskupljenja goriva gorivo poskupljenje goriva akcize na gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana