Tekst objavljen: 06.04.2016 12:47        


Angažman Međunarodnog monetarnog fonda po pitanju Grčke više nije neophodan pošto je Evropska unija u stanju da samostalno reši situaciju, izjavio je danas zvaničnik Evropske centralne banke (ECB) i guverner centralne banke Austrije, Evald Novotni. 

Novotni: MMF više nije potreban EU po pitanju Grčke

"Ekonomski gledano, MMF više nije neophodan za stabilizaciju Grčke. To je problem koji EU može samostalno da reši", kazao je Novotni u intervjuu za austrijski dnevni list Prese.

Njegovi komentari dolaze samo nekoliko dana pošto je portal Vikiliks objavio transkripte telefonskog razgovora između nekoliko zvaničnika MMF-a, koji su izrazili nezadovoljstvo zbog sporog napretka Atine u sprovođenju reformi. Zvaničnici MMF-a su, takođe, rekli da je Grčkoj potreban neki "krizni događaj" kako bi se naterala na preduzimanje akcije.

MMF tek treba da zvanično pristupi najnovijem, trećem paketu pomoći Atini, dogovorenom u julu prošle godine, a u više navrata je svoje učešće uslovljavao time da Grčka ne odustane od obećanih reformi.

Grčka je u ponedeljak obnovila pregovore sa kreditorima o reformama, a grčki premijer Aleksis Cipras je izrazio nadu da će revizija aktuelnog programa pomoći biti zaključena do 22. aprila.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka međunarodni monetarni fond ecb MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana