Tekst objavljen: 29.10.2015 9:08        


Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) predstavlja na Sajmu knjiga u Beogradu, kao i Sajmu obrazovanja "Zvonce" svoje aktivnosti i usluge na planu smanjenja nezaposlenosti u Srbiji. "

NSZ predstavlja svoje aktivnosti na sajmu u Beogradu

"I ove godine zajedno sa Ministarstvom za rad učestvujemo na Sajmu knjiga i predstavićemo sve usluge, kako svim nezaposlenim licima, tako i poslodavcima i uključićemo ih u sve naše raspoložive programe za korišćenje mera aktivne politike zapošljvanja", rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.

On je za Tanjug kazao da na štandu NSZ posetioci mogu da provere koja su radna mesta slobodna i da apliciraju za neko od tih radnih mesta.

Osim štanda na Sajmu knjiga, NSZ učestvuje i na Sajmu obrazovanja i gde predstavlja programe obuka i na svom štandu u hali 3A svim zainteresovanim posetiocima predstavlja svoje aktivnosti iz oblasti dodatnog obrazovanja i obuka.

Posebna pažnja biće posvećena programima dodatnog obrazovanja, čiji je osnovni cilj stvaranje mogućnosti za brže zapošljavanje i samozapošljavanje.

Takođe posetiocima će tokom trajanja sajma biti predstavljeni programi stručne prakse i sticanja posebnih znanja i veština, program Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, različite obuke u skladu sa potrebama tržišta rada i konkretnim potrebama poslodavaca.

NSZ ističe i program obuka na zahtev poslodavca, uz koji preduzeće dobija radnike koji poseduju tražene veštine za rad na konkretnim poslovima.

Martinović se osvrnuo i na aktuelne podatke o broju nezaposlenih u Srbiji navodeći da je trenutno na evidenciji te službe 735.000 nezaposlednih lica.

I u ovoj godini došlo je do kontinuiranog pada nezaposlenosti, od marta meseca beležimo smanjen broj lica na evidenciji, a ako to uporedimo sa istim periodom prošle godine za 1, 7 odsto je manje nezaposlenih, rekao je on.

Martinović podseća da je Anketa o radnoj snazi za drugi kvartal 2015. pokazala da je broj nezaposlenih u odnosu na prvi kvartal smanjen za 1, 3 odsto, a odnosu na isti period prošle godine za 2, 4 odsto.

Direktor NSZ je kazao da je došlo i do povećanog zapošljavanja ljudi sa evidencije službe i u prvih devet meseci zaposleno je 174.000 lica što je više za 1, 5 odsto u odnosu prvih devet meseci prošle godine.
Najviše je za rukom da se zaposle pošlo ljudima sa srednjom stručnom spremom, a primetan je visok nivo zapošljavanja nekvalifikovanih lica.

Bili su traženi kuvari, trgovci, komercijalisti, medicinsko osoblje, rekao je direktor NSZ.
Što se tiče zapošljavanja onih sa visokom stručnom spremom najviše su se zapošljavali stručnjaci iz oblasti IT, inženjeri elektrotehnike, lekari, i farmaceuti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sajam knjiga NZS zapošljavanje nezaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana