Tekst objavljen: 28.01.2023 12:00        


Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak ni bezbednost, koliko je – potrošnja goriva

Objavljena lista automobila od 1975. do danas koji troše najmanje goriva


Upravo zbog toga, sajt Visual Capitalist napravio je listu automobila koji troše najmanje goriva, i to za modele pravljene od 1975. godine do danas. Lista je kreirana prema podacima iz EPA izveštaja o automoto trendovima.

Naravno, od 2010. godine naovamo na vrhu liste su električni automobili, kao što su Teslin Model 3, Hyundai IONIQ Electric, BMW i3, Toyota iQ EV, Mitsubishi i-MiEV, BMW Active E i Honda FCX.

Pre njih, najekonomičniji auto 2009. godine bio je hibrid Toyota Prius koji koji je mogao da pređe 19.6 kilometara sa litrom goriva. To znači da je, ugrubo, trošio 5,1 na 100 kilometara. Sve do početka ovog veka hibridi su bili najmanji potrošači goriva. Međutim, njih nije bilo mnogo tako pa se na ovoj listi pominje, pored Priusa, još samo Honda Insight.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Stariji automobili, koji su sada već retko u upotrebi, bili su najisplativiji ako se voze na gas. Najmanju potrošnju devedesetih i osamdesetih godina prošlog veka ostvarivali su Honda Civic i Chevrolet Sprint.

Ukrštajući ove podatke i specifikacije pomenutih automobila, Visual Capitalist došao je do zaključka da je najbolji način da vozila manje troše da budu manja i lakša, sa manjim motorima.

Celokupnu listu možete pogledati ovde.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
najmanji potrošači 1975 automobili automobilizam potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana