Tekst objavljen: 12.10.2016 15:26        


Pred Višim sudom u Novom Sadu raskinut je bankarski ugovor koji je odobren u francima. Umesto 13 miliona, klijent banci mora da ostavi tri miliona dinara.

Oboren prvi kredit u švajcarskim francima

Pred Višim sudom u Novom Sadu raskinut je prvi ugovor između jedne strane banke i našeg građanina koji je imao stambeni kredit u švajcarskim francima. Presuda je doneta zbog "bitno promenjenih okolnosti" od trenutka kada je zajam uzet 2008. godine do danas. Obe strane, i banka i klijent, moraju da vrate iznose sa zateznom kamatom koje su primile od trenutka zaključenja ugovora u dinarima.

Za dužnika to će biti iznos od dva do tri miliona dinara, a ne 13 miliona dinara, koliko još treba da vrati banci do kraja perioda otplate. Naime, vrednost stambenog kredita koji je uzet 2008. godine bila je sedam miliona dinara. Za osam godina, dužnik je isplatio 6,5 miliona dinara, a preostali dug mu je još 13 miliona dinara. Umesto toliko velike svote, nastale zbog kursnih razlika, vratiće banci mnogo manje, dok će banka njemu da isplati sve što je platio za proteklih osam godina.

Da su građani znali da će franak sa 50 dinara, koliko je vredeo 2008. godine, narasti na 112 dinara, sigurno ne bi potpisali takav ugovor. Promene kursa su te - bitno promenjene okolnosti. Ovo je inače prva pravosnažna presuda koja daje nadu da će se građani zaduženi u švajcarskim francima domoći pravde.

Zbog drastičnog skoka švajcarskog franka 2008. godine, kada je počela velika svetska ekonomska kriza, banke su građanima povećali i kamate, tako da su rate bile duplirane. Drugi udar je bio pre nešto više od godinu i po dana, kada je franak ponovo porastao za trećinu i odstigao 120 dinara. Sada je na nivou od oko 112 dinara. Tako visok nivo kursa opterećuje dužnike.


PROPALI PREDLOZI

U Srbiji nešto više od 18.000 građana duguje za stambene kredite u švajcarskim francima. Narodna banka Srbije je nudila modele za prevazilaženje problema, ali se veoma mali broj dužnika javio i prihvatio nove uslove. Većina želi da se reši problem sa kursom. Zbog toga građani podnose i kolektivne tužbe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
presuda suda kredit u štvajcarcima zaduženi u švajcarcima stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana