Tekst objavljen: 17.11.2017 16:00        


Okružni sud u Ljubljani potvrdio je žalbu Sberbanke i odbacio valjanost Lex Agrokora za Sloveniju.

Obrt u slučaju Agrokor - Merkator postaje ruski?

Na taj način, ruska banka će moći da zatraži Merkator u zamenu za dug Agrokora, piše portal Seebiz.

Lex Agrokor, po kom su hrvatske vlasti preuzele upravljanje velikim dugovima koncerna Agrokor, prema mišljenju Okružnog suda u Ljubljani, ne poštuje načelo jednakog tretmana poverilaca.

Način sprovođenja restrukturire Agrokora koji je izabrala Hrvatska - takozvana materijalna konsolidacija - izjednačava poverioce koji su u različitim položajima.

Po Lex Agrokoru, poverioci koji imaju potraživanja prema bolje stojećim delovima Agrokorovog konglomerata bili bi plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših firmi u okviru koncerna biće plaćeni bolje nego što bi bili inače.

Ovo je u suprotnosti sa slovenačkim stečajnim zakonom, i zato što Agrokor ima poverioce i imovinu u Sloveniji, Okružni sud u Ljubljani nije prepoznao valjanost Lex Agrokora za Sloveniju.

Sud je prihvatio odluku na osnovu žalbe ruske Sberbanke, odnosno slovenačke filijale Sberbanke. Sberbanka je Agrokorov poverilac i traži da dobije deonice Merkatora, koji je među onim delovima Agrokora koji rade bolje.

Ukoliko bi u Sloveniji važio Lex Agrokor, vanredni upravnik hrvatskog kocerna Ante Ramljak bi mogao da proda Merkator i da prihod podeli svim kreditorima, kaže za Dnevnik profesor na ljubljanskom Pravnom fakultetu Miha Juhart. Sada je najverovatnije da će Sberbanka pokušati da stekne veći deo Merkatora na sudu.

Ranije je Sberbanka preuzela 18,53 odsto deonica u vlasništvu Agrokorove holandske kompanije Agrokor B. V.

Žalbu protiv Lex Agrokora u Sloveniji uložila je slovenačka vlada, ali je sud zbog nedostatka pravnog interesa odbio. Vlada je tvrdila da bi Lex Agrokor imao negativan uticaj na suverenitet, sigurnost ili javni interes Slovenije.

"U svakom slučaju, cilj koji smo postavili smo postigli", izjavio je za agenciju STA ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek. "Odluka suda, po mom mišljenju, omogućava stabilizaciju Merkatora na brži i efikasniji nacin", dodao je on.

Rekao je da o budućim potezima Sberbanke ne može govoriti, ali je priznao da će sada poverioci Agrokora moći da zahtevaju plaćanja iz Agrokorovog udela u Merkatoru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Zoran 17.11.2017 17:49

    Najbitnije je u ovoj celoj prici da se prvensrveno zaposlenima u Mercatoru iz bilo koje bivse republike Jugoslavije osiguraju radna mesta jer vecina njih zivi samo od tih prihoda. Takodje treba naci najkvalitetnije resenje za proizvodjace kako i i tom delu zaposleni nebi ostali bez posla i primanja a broj zaposlenih se zna kao i konstatacija da nije zanemarljiv .2

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Sberbank merkator Agrokor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana