Tekst objavljen: 26.05.2015 14:42        


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić posetio je danas Udruženja banaka Srbije i sa generalnim sekretarom tog udruženja razgovarao o rezultatima i efektima nadzora primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. 

Obustaviti nedozvoljenu obradu podataka o lićnosti

Poverenik je još u martu uputio svim poslovnim bankama upozorenje da obavljaju nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti zahtevajući i zadržavajući kopije ličnih dokumenata klijenata (pasoši, lične karte, zdravstvene legitimacije itd.) i u onim situacijama kada to nije izričito predviđeno zakonom.

Svim bankama ostavljen je rok od 30 dana da se povodom upozorenja izjasne, a Poverenik je najavio da će doneti rešenja kojima će izričito zabraniti nedozvoljene obrade podataka.

U današnjem razgovoru generalni sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić potvrdio je da su pored sedam banaka koje su već obavestile Poverenika da će obustaviti nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, i sve ostale banke svesne da je obrada podataka bez zakonskog osnova nedozvoljena, da ona nije ni u interesu banaka, i da su spremne da, ako to rešenjem Poverenika bude naloženo, obustave takve obrade podataka.

Međutim, s tim u vezi Udruženje banaka izražava bojazan da bi članice Udruženja mogle biti izložene sankcijama Narodne banke Srbije, ukoliko obustave obradu podataka zasnovanu na zahtevima NBS, odnosno dosadašnjoj praksi.

Poverenik je podsetio da višestruko kopiranje ličnih dokumenata klijenata bez izričitog zakonskog osnova nije samo apstraktno kršenje Ustava i zakona, već i konkretan, nepotreban maltretman klijenata, kao i da, formiranje ogromnih, višemilionskih zbirki podataka, odnosno kopija ličnih dokumenata nepotrebno a izvesno povećava rizik njihove zloupotrebe.

Poverenik ocenjuje da bi bilo pravno neodrživo da poslovne banke budu izložene bilo kakvim sankcijama zbog toga što će u praksi početi da se ponašaju u skladu sa Ustavom i zakonom umesto sa podzakonskim aktima ili internim procedurama.

Prestanak sa obradom podataka koje nemaju svoju osnovu u zakonu ničim ne ugrožava ciljeve utvrđene Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, budući da će banke nastaviti sa primenom onih mera za utvrđivanje identiteta klijenata koje imaju izričit osnov u tom ili u bilo kom drugom zakonu, navodi se u saopštenju iz Kabineta Poverenika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lična dokumenta nbs poslovne banke poverenik zaštita ličnih podataka poverenik za informacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana