Tekst objavljen: 05.11.2015 16:36        


Dugoročne dužničke hartije od vrednosti, čiji je izdavalac Republika Srbija prvi put će se naći od 12. novembra u ponudi finansijskih instrumenata kojima se trguje na Beogradskoj berzi.

Obveznice Srbije prvi put na Beogradskoj berzi

Na Prajm listingu regulisanog tržišta Beogradske berze danas su uključene 64 emisije dugoročne obveznice Republike Srbije, sa rezidualnim rokovima dospeća od jedne do jedanaest godina, nominovane u dinarima i evrima, saopštila je Berza.

Kamata ostvarena po osnovu dužničkih hartija od vrednosti, čiji je izdavalac Republika, ne podleže obavezi plaćanja poreza na prihod od kapitala, odnosno ne ulazi u poresku osnovicu.

Uvođenje dugoročnih obveznica Srbije u redovno trgovanje na Beogradskoj berzi omogućiće pristup ovim atraktivnim hartijama od vrednosti i individualnim investitorima, pružajući im mogućnost da na jednostavan i transparentan način plasiraju svoja sredstva po značajno povoljnijim uslovima u odnosu na klasičnu štednju, koja je do sada bila jedini instrument investiranja uz minimalan rizik.

Po svojoj suštini, hartije od vrednosti koje emituje država se smatraju prvoklasnim finansijskim instrumentima i najsigurnijim vidom ulaganja, jer nose najniži kreditni rizik, s obzirom na to da je garant ispunjenja obaveza - država, navodi se u saopštenju.

Sekundarna trgovina državnim dužničkim hartijama od vrednosti se do sada obavljala na OTC tržištu, bez posebne platforme za trgovanje, kroz bilateralne ugovore investitora. Od 12. novembra 2015. godine sekundarno trgovanje će se obavljati i na regulisanom tržištu Beogradske berze na BelexFIX platformi, posredstvom članova Beogradske berze.

Takođe, putem servisa za distribuciju informacija Beogradske berze informacije o ponudi, tražnji i rezultatima trgovanja postaju istovremeno dostupne i profesionalnim i individualnim investitorima, na lokalnom i globalnom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dugoročne obveznice Beogradska berza državne obveznice trgovanje na berzi država

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana