Tekst objavljen: 14.04.2015 10:34        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, usled prognoziranog pada američke proizvodnje iz škriljaca i očekivanja da će kineska vlada najaviti podsticajni paket za pokretanje usporene privrede. 

Očekivani pad proizvodnje u SAD podigao cenu nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju poskupela je na Njujorškoj berzi 45 centi na 52,36 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu poskupela 51 cent na 58,44 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Procene analitičara su da će pad u američkoj proizvodnji nafte pomoći smanjenju prekomernih globalnih zaliha, koje su od juna prošle godine prepolovile cene "tečnog zlata", dok bi stimulativni paket u Kini mogao podstaći tražnju nafte u toj zemlji.

Američka Agencija za energetske informacije saopštila je juče da će proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD u maju verovatno pasti, što bi, prema ocenama njujorške agencije Blumberg, bio prvi put da ta agencija prognozira pad proizvodnje otkako je 2013. godine počela sa objavljivanjem izveštaja o mesečnoj proizvodnji nafte.

U međuvremenu, pad kineskog izvoza u martu za neočekivanih 15 odsto, na 144,57 milijardi dolara, i smanjenje uvoza za 12,7 odsto na 141,49 milijardi dolara, podstakli su očekivanja da će uskoro doći do pokretanja novog stimulativnog paketa u drugoj najvećoj svetskoj privredi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
termske cene nafte cena nafte veća cena nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana