Tekst objavljen: 18.10.2019 12:55        


Korak ka čistijem vazduhu u Srbiji! Vlada Srbije predlaže nove mere u vezi sa vozilima na električni pogon

Od 1. januara olakšice za kupovinu električnih automobila

Šest meseci nakon što je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan najavio,Vlada Srbije usvojila je predlog da se od 1. januara 2020. godine uvede oslobađanje od poreza na upotrebu motornih vozila čiji je jedan od pogona električni(hibridna vozila).

Ova odluka doneta je na sednici Vlade Srbije u četvrtak, a ovaj predlog je uvršten u izmene i dopune Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koji će sada biti pred upućen Skupštini Srbije na razmatranje.

U saopštenju sa sednice Vlade Srbije nisu navedeni nikakvi detalji ovog predloga, tako da možemo samo da nagađamo o čemu je reč, ali svakako je odluka koju treba pozdraviti, jer je njena suština - očuvanje prirode, odnosno čistiji vazduh.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivanviše puta je izjavio da će predložiti zakon kojim će biti zabranjen uvoz polovnih automobila starijih od 10 godina i govorio da "postoji volja da počne subvencionisanje kupovine hibridnih i električnih vozila".

Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je ranije ove godine da u Srbiji trenutno ima manje od 200 registrovanih električnih automobila i nešto više od 200 hibridnih, u odnosu na oko dva i po miliona ukupno registrovanih vozila.

"U Evropi već ima milion električnih vozila. To je neminovni proces koji će doći i kod nas, pa hajde da budemo pametni i da nešto uradimo unapred", rekao je sredinom jula za Mondo ministar za zaštitu životne sredineGoran Trivan upitan dokle se stiglo u izradi predloga zakona o zabrani uvoza automobila starijih od 10 godina i davanja subvencija građanima za kupovinu električnih automobila.

Prosečan vek automobila koji se voze po drumovima Srbije je 15 godina (između 13 i 17 godina), pokazalo je istraživanje iz prošle godine. U skladu sa platežnom moći građana automobili koji se voze i ne mogu da budu noviji, pa se vozači snalaze, "krpe" i nekako odražavaju svoje četvoročkaše u voznom stanju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Mene visoko drži svest da su pojedine zemlje u regionu već zabranile uvoz automobila sa najlošijim motorima (Crna Gora je zabranila uvoz automobila sa motorima euro 3 i 4, BiH sa motorima euro 3). Dakle, nema razloga da mi budemo na repu svega toga i mi već radimo na tome. Koliko ćemo brzo uspeti, ja se nadam da bismo već sledeće godine mogli da budemo u tome", rekao nam je Trivan.

Električna vozila su apsolutna budućnost i oko toga nema spora i gotovo sve evropske i mnogo svetskih već radi i na proizvodnji ovakvih vozila. Naravno, da bi se električna vozila "primila" u Srbiji neophodno je napraviti infrastrukturu, pre svega instalirati elektro-punjače na pumpama, u tržnim centrima...

U Srbiji trenutno nema takve logistike, dakle nema dovoljno punjača i lokacija za punjenje električnih vozila.

"Sa kolegama iz drugih ministarstava treba da radimo na logistici - na punjačima. I o tome, takođe, razgovaramo i sa predstavnicima JP 'Putevi Srbije' i sa ostalima koji su nadležni. Hajde da budemo pametni, hajde da uradimo unapred punjače. Imamo domaću pamet, imamo naučnike iz Niša koji su perfektni i koji bi uradili to jeftinije nego što bismo dobili sa zapada", rekao je ministar za Mondo i dodao:

"To je sada borba - za domaću pamet i da mislimo unapred. I treba nam podrška javnosti".

Jasno je da će javiti i potreba za dodatnom proizvodnjom električne energije. Ali, zdravlje nam je najbitnije, zar ne?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
olakšice ministarstvo za zaštitu životne sre goran trivan električni automobili Zorana Mihajlović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana