Tekst objavljen: 14.07.2015 15:35        


Vlade članica evrozone će obezbediti između 40 do 50 milijardi evra za trogodišnji paket pomoći Grčkoj, čije je ukupna vrednost 86 milijardi evra, saopštio je danas jedan neimenovani evropski zvaničnik.

Od evrozone 50 mld evra za treći paket Atini

Doprinos Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) će takođe biti veliki, budući da ta institucija tek treba da isplati Atini 16 milijardi evra u okviru programa koji ističe u martu 2016. godine, izvestio je isti izvor.

Prema evropskom zvaničniku, ostala sredstva će biti obezbeđena kroz privatizaciju grčkih preduzeća i povratak Grčke na finansijska tržišta, prenosi agencija Frans pres.

"Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), spasilački fond evrozone osnovan tokom finansijske krize, obezbediće između 40 do 50 milijardi evra za treći paket pomoći Grčkoj", izjavio je neimenovani izvor.

Predsednik ESM-a Klaus Regling je nešto ranije rekao da će MMF pristati na učešće u trećem paketu pomoći kada sa Atinom reši problem kašnjenja otplate duga.

"U ovom trenutku, MMF ne može pristati na učešće u trećem paketu pomoći, pošto je Grčka u docnji. Međutim, jednom kada reši problem, MMF će biti tamo da pomogne", izjavio je Regling posle jučerašnjeg samita u Briselu.

Ostali deo sredstava za treći paket pomoći bi, prema tvrdnjama neimenovanog izvora, trebalo da dođe iz grčkog nezavisnog fonda vrednog do 50 milijardi evra, u koji će se prikupljati sredstva od privatizacije, i koja će biti namenjena otplati novog zajma i refinansiranju banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF frans pres Grčka evrozona Atina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana