Tekst objavljen: 12.02.2015 2:51        


Sve opštine i gradovi u Srbiji će od 1. marta morati da primenjuju objedinjenu proceduru izdavanja gradjevinskih dozvola, a do kraja 2015. i da uvedu elektronske dozvole, rečeno je danas na predstavljanju novog Zakona o planiranju i izgradnji.

Od marta objedinjeni postupak izdavanja dozvola za grad

Sve opštine i gradovi u Srbiji će od 1. marta morati da primenjuju objedinjenu proceduru izdavanja gradjevinskih dozvola, a do kraja 2015. i da uvedu elektronske dozvole, rečeno je danas na predstavljanju novog Zakona o planiranju i izgradnji.

"Rok za donošeje svih podzakonskih akata je 15. februar, a pošto je tada državni praznik rok će biti produžen do 18. februara", rekla je državni sekretar u Ministarstvu gradjevinje Aleksandra Damnjanović na predstavljanju zakona.

Ona je kazala da je lokalnim samoupravama 17. januara istekao rok za donošenje opštih akata kojima se uredjuje pitanje doprinosa za uredjivanje gradjevinskog zemljišta i da je do 23. januara svega njih 17 to i učinilo.

Damnjanović je pozvala sve lokalne samouprave da to učine kako bi od 1. marta mogla da počne primena postupka objedinjene procedure, a koja predvidja izdavanje gradjevinskih dozvola za 28 dana.
"Do 1. marta bi sve opštine i gradovi trebalo da orgaizuju i posebne službe koje će biti zadužene i odgovorne za sprovodjenje ovog postupka", poručila je ona.
Danjanović je podsetila da je Srbija u poslednjem izveštaju Svetske banke "Duing biznis" čak na 186. mestu po izdavanju gradjevinskih dozvola i da će primenom novog Zakona o planiranju i izgradnji Srbija dosta napredovati na toj listi.

Skup je organizavan u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i USAID-om.

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić je kazao da je to treći regionalni skup u cilju obuke službenika lokalnih samouprava za primenu zakona, kao i da će biti održano još četiri takva skupa u Srbiji.
Staničić je naglasio da će opštine i gradovi biti spremni za punu primenu zakona od 1. marta, kao i za uvodjenje elektronskog sistema izdavanja gradjevinskih dozvola do kraja godine.

Predstavnica NALED - a Ana Brnabić je naglasila da je za investitore najbolja vest u 2014. bila upravo donošenje Zakona o planiranju i izgradnji i da se njihov optimizam u vezi sa tim zakonom prelio i na 2015.
"NALED se raduje uvodjenju elektronskog sistema za gradjevinske dozovle koji će pokazati gde postoje zastoji", istakla je ona.

Na skupu je istaknuto i da zakon predvidja osnivanje centralnog registra planskih dokumenata, koji će se voditi u Republičkom geodetskom zavodu i da opštine i gradovi treba da dostave svoja dokumenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi zakon o izgradnji elektronsko izdavanje dozvola lakše do dokumentacije Od marta objedinjeni postupak izdav

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana